KONKURS ZA MLADE POZORIŠNE STVARAOCE

OdštampajOdštampaj

Opera i teatar Madlenianum se zahvaljuje umetnicima, kreatorima 26 projekata koji su između 15. septembra i 15. novembra stigli na Konkurs namenjen mladim pozorišnim stvaraocima. Veoma pohvaljujemo visoki nivo profesionalnosti u pripemanju projekata, jer je time bile omogućeno stručnoj komisiji da se na najbolji mogući način upozna sa idejama mladih autora. Takođe se zahvaljujemo na lepim rečima podrške povodom toga što je Konkurs objavljen, te je time omogućeno da se otvore vrata profesionalne produkcije za umetnike koji su na počecima svojih karijera.

Veoma nas je obradovalo što smo uvideli da mladi poznaju repertoar i duh Madlenianuma i što je većina projekata takva da bi zaista mogla da postane deo buduće produkcije pozorišta. Na to mislimo kada imamo u vidu predložena dela Šekspira i Dikensa, kao i dela savremenih stranih i domaćih pisaca (Toma Stoparda, Nila Labjuta, Hendrika Hruna, Sergeja Minajeva, Mire Gavrana, Ljubomira Simovića, Ace Popovića...).

Posebnu pažnju komisije privukle su drame koje su Madlenianumu od strane mladih pisaca ponuđene za preizvedbe. Nekoliko dramskih pisaca je učinilo izuzetan podvig priloživši svoje neizvođene i uglavnom najnovije radove koji ili kao da jesu ili zaista jesu nastali podstaknuti upravom Konkursom koji je objavio Madlenianum. Njima izražavamo posebnu zahvalnost zbog te predanosti i želimo da kažemo da će njihovi tekstovi biti dela na koje će Madlenianum računati u budućim sezonama pri stvaranju repertoara. Dramski pisci koji su nam ponudili svoje praizvedbe su Jelena Paligorić Sinkević, Marijana Aracki, Gordana Vlajić, Sara Radojković, Isidora Radonjić, Periša Armuš Beli, Sanja Savić i Ana Dragićević.

Upravo projekat jedne od pomenutih autorki proglašavamo pobednikom Konkursa za mlade pozorišne stvaraoce. U pitanju je projekat DOLCE VITA dramske spisateljice Jelene Paligorić Sinkević. Uz svu neobičnost savremene beogradske priče, kao i uz neobičnost forme koja je projektom ponuđena, drama DOLCE VITA itekako se drži okvira zadatog žanra romantične komedije. Songovi koji su konceptom i dramskim tekstom predviđeni  smatramo da su izuzetan vredan element predstave koji je u duhu pozorišta Madlenianum. Iznad svega,  u projektu DOLCE VITA vrednujemo nesvakidašnji (a današnjem gledaocu tako potreban) duh optimizma i životne radosti. Opera i teatar Madlenianum planira da premijeru predstave DOLCE VITA izvede u drugoj polovini 2018. godine na Maloj sceni. Čestitamo Jeleni Paligorić Sinkević i njenom timu na uspehu i radujemo se saradnji koja nam predstoji.

U ovom obrazloženju Konkursa želimo da izdvojimo još dva projekta koji su posebno bliski  repertoaru Madlenianuma i koji bi (ukoliko se ne realizuju na nekoj drugoj sceni) mogli da postanu u budućim sezonama predstave koje bismo voleli da ponudimo našoj publici. Radi se o projektu koji je predložio glumac Davor Perunović PONOĆ U PARIZU, baziranom na istoimenom filmskom scenariju Vudija Alena u dramaturškoj obradi Milice Kostić i najavljenoj režiji Nataše Radulović. Takođe nas je vrlo zainteresovao i projekat producentske kuće „Kako vam drago“ i ansambla dRumble, koji nudi vrlo originalnu ideju za stvaranje perkusionističko – dramske predstave.

I na kraju, želimo da izrazimo veliko zadovoljstvo što smo čitajući projekte imali mogućnost da se upoznamo sa velikim brojem biografija novih umetnika. Među njima želimo posebno da istaknemo glumce sa kojima imamo plan da ostvarimo saradnju koja nije vezana za Konkurs, već za jedan novi projekat koji smo već zacrtali za tekuću sezonu, te ćemo ih tim povodom kontaktirati. Vrata pozorišta gospođe Madlene Zepter su uvek otovorena za nove ideje, te pozivamo umetnike da nam se obrate i van okvira Konkursa. Dobra ideja uvek nađe svoj put.

Svim učesnicima Konkursa za mlade pozorišne stvaraoce želimo od srca mnogo uspeha u budućoj karijeri i svako dobro.

 

U ime Opere i teatra Madlenianum,
Ana Radivojević  Zdravković, direktorka drame