17. Beogradski festival igre

Alesandro Šjaroni, Ankona

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Zbog korona virusa i zatvaranja pozorišta u Srbiji, predstava Kompanije Alesandra Šjaronija iz Ankone, koja je bila zakazana za 5.4.2020. u Pozorištu Atelje 212, pomera se na ______________ godine u Operi Madlenianum. Sve ulaznice važe za novi termin.


Avgust

koreografija: Alessandro Sciarroni
muzika: Yes Soeur!
dizajn svetla: Sébastien Lefèvre
pokret, saradnik na scenariju: Elena Giannotti
kostim, outfit: Ettore Lombardi
konsultanti dramaturgije: Chiara Bersani, Peggy Olislaegers, Sergio Lo Gatto
podučavanje smeha, joge: Monica Gentile
umetnička saradnja: Erna Ómarsdóttir, Valdimar Jóhannsson
rad na vokalima: Sandra Soncini tehnički direktor: Valeria Foti
tehničar turneje: Cosimo Maggini
podrška, istraživanje: Damien Modolo
kurator, promocija, konsultacije: Lisa Gilardino

trajanje: 60’
premijera: Lyon Dance Biennale, 2018

igrači/dancers: Massimiliano Balduzzi, Gianmaria Borzillo, Marta Ciappina, Jordan Deschamps, Pere Jou, Benjamin Kahn, Leon Maric, Francesco Marilungo, Cian Mc Conn, Roberta Racis, Matteo Ramponi


produkcija: MARCHE TEATRO Teatro di Rilevante Interesse Culturale, corpoceleste_C.C.00#, European Creative Hub – French Minister of Culture / The Dance House grant for Lyon Dance Biennale 2018, Festival GREC Barcelona, Théâtre de Liège, Porto Municipal Theater, CENTQUATRE-PARIS, apap - Performing Europe 2020, a project co-founded by the Creative Europe Program of the EU, Snaporazverein, Theaterfestival Boulevard, Theater Freiburg.
koprodukcija: Tanzfabrik Berlin, Centrale Fies, L'arboreto - Teatro Dimora di Mondaino.


“Avgust” je komad o potrebi da se bude voljen, bezuslovno, i o bolu. Fizička i vokalna vežba kroz koju je interpretatorima omogućeno da se izraze, isključivo kroz smeh, do gorkog kraja. Tako se izvođači smeju kako bi predstavili radost, euforiju, emocije, kao i patnju, bes i strah. Naslov komada je počast figuri Avgusta: klovna, budale, idiota koji uvek pravi nevolje i učini sebi nažao, neretko pijanog, sa crvenim nosem, onoga kome je sve smešno. Ali “avgust” takođe znači carski, kraljevski, i ime je prvog rimskog cara. Evo ih, izvođači “Avgusta”, dok se neprekidno smeju, ne dajući publici i sebi samima priliku da razumeju razlog. Evo ih, dok hodaju, trče, posežu jedni za drugima i grle se smejući se. Evo ih opet, dok se igraju i ponašaju kao tinejdžeri. Dok su obuzeti misterioznom silom koja ih tera da organizuju svoj smeh ritmično i glasno… I svako se poput deteta može smejati, dok ne shvati da je ozbiljno povređen.


Alesandro Šjaroni je italijanski umetnik aktivan u oblasti scenskih umetnosti, sa dugim stažom u vizuelnoj umetnosti i pozorišnom istraživanju. Njegovi radovi se mogu videti na festivalima savremene igre i teatra, u muzejima i galerijama, kao i u nekonvencionalnim prostorima, izvođeni od strane profesionalaca različitih umetničkih disciplina. Godine 2019, nagrađen je Zlatnim lavom za životno delo u umetničkoj igri na venecijanskom Bijenalu. Njegov rad prevazilazi tradicionalne rodne definicije. Počinje od konceptualne matrice po uzoru na Marsela Dišana, koristi pozorišni okvir i služi se odabranim tehnikama i iskustvima umetničke igre, cirkusa i sporta. Kao dodatak strogosti, koherentnosti i jasnoći, svakom svojom kracijom on pokušava da otkrije opsesije, strahove i krhkosti izvodbenog čina, kroz ponavljanje prakse do granica fizičke izdržljivosti izvođača, gradeći drugačiju dimenziju vremena i empatijski odnos između publike i izvođača. Njegovi radovi se izvode u Evropi, Južnoj i Severnoj Americi, na Srednjem Istoku i u Aziji, kao deo važnih festivala poput Bijenala igre u Lionu, briselskog Kunstenfestivaldesarts-a, Festivala Impuls tanc u Beču, venecijanskog Bijenala igre, Jesenjeg festivala i Festivala Sequence Danse u Parizu, Smotri umetnosti u Abu Dabiju, događaju Crossing Line u Njujorku, Festivalu umetnosti u Hongkongu, amsterdamskom Juli Dans festivalu, TBA festivalu u Portlandu, Panorama festivalu u Rio de Žaneiru… Svoje radove je izlagao u pariskom Centru Pompidu, Walker Art centru u Mineapolisu, venecijanskoj Palati Grasi i rimskom MAXXI muzeju. Njegove predstave producira Teatar italijanskog regiona Marke, u saradnji sa brojnim domaćim i međunarodnim partnerima. Za svoj rad je dobio važne nagrade u Italiji i inostranstvu.Alesandro Šjaroni, mnogostruki talenat čiji “Avgust” podseća na lutajući san.
© Les Inrockuptibles

Nakon trenutka potpune iskrenosti, malo po malo, smeh ovde postaje apsolutno pravilo i zajednička sudbina... Zatočenici nepogrešive mehanike koja ih tera da se smeju bez razloga, ovi igrači daju fatalni utisak da deo čovečanstva biva izgubljen.
© Libération