18. Beogradski festival igre

Bodytraffic - Los Anđeles, SAD

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Zbog korona virusa i zatvaranja pozorišta u Srbiji, predstave trupe BODYTRAFFIC iz Los Anđelesa, koja je bila zakazana za 24.3.2020. u Novom Sadu i 25.3.2020. u Beogradu, pomera se na 26.3.2021. u Beogradu (Opera Madlenianum) i 27.3.2021. u Novom Sadu (Srpsko narodno pozorište). Sve ulaznice važe za nove termine.

Povraćaj ulaznica licima kojima novi termin ne odgovara, vršiće se na biletarnicama Madlanianuma u periodu od 7. septembra do 7. oktobra. 2020. godine. Lica koja su karte kupila preko sajta Madlenianuma, biće kontaktirana elektronskim putem. Lica kojima odgovara novi termin, ne moraju da menjaju karte jer će iste važiti i u novom terminu.

(ne)uhvatljivi umovi

koreografija, scenografija: Fernando Hernando Magadan
muzika: Franz Schubert 
kompozicijaFernando Hernando Magadan, Harmen Straatman
dizajn kostima, realizacija: Carlijn Petermeijer 
dizajn svetla: Peter Lemmens 
tekst: inspired by All the stories by Dora Garcia's Inserts in Real Time

trajanje19’

premijeraKorzo/NDT, 2014 

Komad se zasniva na istinitoj priči o Santijagu, mentalnom bolesniku sa tipom šizofrenije u kojoj je osoba uverena da je član porodice zamenjen identičnom ličnošću. Santijago je ubio svoju ženu, koju je mnogo voleo. Tokom petnaest godina provedenih u zatvoru, svakodnevno joj je pisao pisma, uveren da je ona još uvek živa. I danas, on je traži. Inspirisan ovom i brojnim drugim neobičnim pričama, komad istražuje granicu između stvarnosti i fikcije, zdravlja i ludila, te obmanjujućih karakteristika priviđanja. 

Fernando Hernando Magadan je španski igrač i koreograf koji je pre bavljenja igrom bio nacionalni šampion u gimnastici. Studirao je na Kraljevskom konzervatoriju za umetničku igru u Madridu, u londonskom Studio centru, a zatim upisao Central školu baleta u Londonu. Nakon godinu dana igranja u Kompaniji Santamaria, pridružio se drugom ansambu Holandskog teatra igre (NDT 2), 2001. godine. Uskoro je nominovan za 'izvanrednog izvođača' u okviru nacionalnih priznanja Kritičarski krug, pa se već 2004. godine pridružuje glavnoj trupu Holandskog teatra igre (NDT 1), gde je igrao do 2016. godine. Kao koreograf, kreirao je za obe trupe Holandskog teatra igre, ali i Kompaniju igre škotske Kurv fondacije, Teatar Luna Negra iz Čikaga, Cross Connection kompaniju iz Kopenhagena, Balet Majnc, Donlon kompaniju igre, vankuverski Balet BC, haški Korzo teatar… Danas je nezavisan koreograf, direktor proba trupe NDT 2, saradnik Obrazovnog odeljenja i koordinator koreografskih radionica Holandskog teatra igre. 

 

Prašina

koreografija, muzikaHofesh Shechter
dizajn kostimaLinda Chow and Bodytraffic
dizajn svetla: Chahine Yavroyan

trajanje22’

premijeraThe Joyce Theater, New York, NY 2015

Iz mračnog ugla, “Prašina” tumači sile koje pokreću današnje društvo. Snažna koreografija za šest igrača, obogaćena je zvukom koji je Šehter lično komponovao.

Hofeš Šehter se smatra jednim od najzanimljivijih britanskih umetnika, posebno cenjen zbog stvaranja muzičkih kompozicija za svoje koreografije, sirovog i atmosferskog zvuka koji upotpunjava jedinsvenu fizikalnost njegove trupe. Diplomirao je na Akademiji za igru i muziku u Jerusalemu, a potom se preselio u Tel Aviv zbog angažmana u Kompaniji Batševa, gde je imao priliku da radi sa Ohadom Naharinom, Vimom Vandekejbusom, Polom Nortonom, Terom Sarinenom i Inbal Pinto. U Tel Avivu, paralelno počinje studije bubnjeva i perkusija, što ga dalje vodi na usavršavanje u pariski Agostini koledž. Isvremeno, počeo je da eksperimentiše i razvija sopstvenu muziku, učestvujući u brojnim projektima širom Evrope, koji su uključivali igru, muziku i kreiranje telesnog zvuka. Godine 2002, seli se u Britaniju. Posle neverovatnog uspeha radova “Fragmenti”, “Kult” i “Uzdizanje”, dobija naružbinu londonskog The Place-a, Sautbank centra i Sadlers Velsa da kreira “U tvojim sobama”, komad koji se izvodio u sva tri teatra tokom 2007. godine, kulminirajući rasprodatim predstavama. Godine 2008, formira Kompaniju Hofeša Šehtera, koja se od tada može pronaći na vodećim scenama Evrope, Azije, Severne Amerike i Australije.  Najsvežije turneje uključuju Latinsku Ameriku i Srednji Istok, zbog opšte pomame za radovima “Umetnost neosvrtanja unazad”, “Politička majka”, “Preživeli” i “Sunce”. Pored kreacija za sopstvenu trupu, Šehterov rad je postao deo repertoara mnogih britanskih i međunarodnih kompanija, kao što su njujorški Cedar Lake balet, norveški Carte Blanche, Balet Berna, Škotski teatar igre, britanski CandoCo i Holandski teatar igre. Kompanija Hofeša Šehtera je dva puta gostovala na Beogradskom festivalu igre (komadi “Politička majka” i “Sunce”).

 

Skrivene igre: Poglavlje 1

koreografijaAnton Lachky
muzikaJoseph Haydn, Johann S. Bach
dizajn kostimaRaquel Barreto, Anton Lachky & Bodytraffic
dizajn svetla: Burke Wilmore

trajanje27’

premijeraThe Joyce Theater, New York, NY 2017

Komad koristi visoko-oktanski pokret i prodorne slike kako bi publiku poveo u tajanstveni i eksplozivni svet.

Anton Laki je rođen 1982. godine, i studirao na Konzervatorijumu J. L. Bellu, Univerzitetu u Bratislavi i na P.A.R.T.S. akademiji. Postao je član Kompanije Akrama Kana 2004. godine, i bio deo duge turneje sa komadom “MA” (48 zemalja). Jedan je od osnivača Kolektiva Les SlovaKs, čija je prva samostalna produkcija “Mind a Gap” (2013) gostovala širom sveta, a prikazana je i na Beogradskom festivalu igre. Na poziv Kompanije igre Islanda, kreirao je “Savršen dan za snove”, komad koji je 2012. godine nagrađen za najbolju koreografiju na Islandu. Takođe, radio je postavke za venecijansko Bijenale igre, Škotski teatar igre, Gradsku kompaniju igre Helsinkija i praški DOT 504. Kao pedagog, bio je gost u brojnim evropskim zemljama, ali i u Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. 

Bodytraffic je trupa savremene igre svetske klase, poznata po zaraznoj živosti. Osnovana 2007. godine u Los Anđelesu, od strane Lilijan Rouz Barbito i Tine Finkelman Berket, Bodytraffic pomera granice i svoj grad promoviše po umetničkoj igri. Trupa je posvećena produkciji radova priznatih koreografa, boreći se za svoje mesto u svetu savremene igre. Raznovrsni repertoar uključuje originalna dela Kajla Abrahama, Stajna Selisa, Baraka Maršala, Ohada Naharina, Matjua Ninena, Artura Pajta, Viktora Kihade, Hofeša Šehtera, Ričarda Sigala... Bodytraffic nepogrešivo odaje počast tradicionalnim stilovima i tehnikama, istovremeno otvarajući prostor savremenim trendovima. Trupa je nastupala pred rasprodatim gledalištma u prestižnim pozorištima i na festivalima širom sveta.

umetnički direktoriLillian Rose Barbeito & Tina Finkelman Berkett

igračiTina Finkelman Berkett, Joseph Davis, Haley Heckethorn, Natalie Leibert, Jessica Liu, Guzmán Rosado, Jamal White