Nedelja, April 21, 2019

G. Doniceti

Početak predstave: 18:00h

G. Doniceti

LJUBAVNI NAPITAK

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

opera za mlade
(skraćena verzija)

Libreto: Feliče Romani
Prevod: Tadija Miletić

Umetnički rukovodilac: Stanko Jovanović
Režija i dramatizacija: Tadija Miletić
Klavirska saradnja: Vladimir Gligorić
Scenograf: Miraš Vuksanović
Kostimograf: Snežana Pešić Rajić
Izvršni producent: Andreja Rackov

Asistent scenografa: Jasna Saramandić
Asistent kostimografa: Branka Jelikić
 
Solisti:

Nemorino - Vladimir Lalić/Tibor Heveši
Adina - Nevena Tirnanić/Jovana Čurović
Belkore - Ivan Plazačić
Dulkamara - Mihailo Šljivić/Nikola Basta
Đaneta - Ana Petrović/Olivera Krljević


Horski ansambl:

Dragana Radovanović (Seljanka)
Nevena Đorđević (Konobarica)
Zorana Stanišić (Gospođa)
Jovana Jovićević (Piljarica)
Marko Živković (Piljar)
Stevan Karanac (Seljak)
Vladimir Bulatović (Starac)
Aleksandar Novaković (Krčmar)


Inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović

Vokalni pedagozi: Tanja Obrenović, Nenad Nenić
Muzička priprema: Vladimir Gligorić, Dejan Subotić, Dušan Toroman
Dizajn svetla: Srđan Jovanović
Realizacija zvuka: Dušan Arsikin
Realizacija videa: Zvonko Jelušić
Organizator na praksi: Verica Đukić
Sufler: Zorica Popović
Majstor pozornice: Milan Ćirić
Šminka i frizure: Mirjana Rakić
Garderoba: Tanja Vuksanović i Miladin Pavićević


Opera za mlade

Operom Ljubavni napitak Gaetana Donicetija nastavljamo naš program za mlade i za decu koji smo započeli 2013. godine sa operom Čarobna frula V.A. Mocarta, u želji da stvaramo operski podmladak, buduće ljubitelje operske umetnosti. Opera se izvodi na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju, kako bi bila dostupna i publici u unutrašnjosti naše zemlje koja nema scenske kapacitete za izvođenje kompletnih opera.

Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme i mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Na kraju, najvažnije je upoznati pravu ljubav, pronaći prave vrednosti u životu i potvrditi da život ima smisla jedino ako ga delimo sa osobom koju volimo.

U režiji i dramatizaciji Tadije Miletića, opera počinje velikom pijacom, gde se u žamoru i gužvi između ostalih stvari prodaje i sam ljubavni napitak. Režijskom koncepcijom se ukida tzv. „četvrti zid“, i dramska radnja se odvija svuda, kao i okolo gledalaca. Umetnički rukovodilac projekta je dirigent Stanko Jovanović, uz klavirsku saradnju pijaniste Vladimira Gligorića. Legendarna arija „Una furtiva lagrima“ predstavlja jednu od najpoznatijih i najveličanstvenijih dela operskog stvaralaštva, a u izvođenju solista Vladimira Lalića i Tibora Hevešija dobija nov i mladalački polet.


Bratislav Petković

Početak predstave: 20:00h

Bratislav Petković

MITROVDAN

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Premijera: 09.02.2018.
Mala scena Madlenianuma

Opera i teatar Madlenianum sa pozorištem Moderna garaža produciralo je predstavu MITROVDAN koja je praizvedba teksta Bratislava Petkovića,  vlasnika pozorišta Moderna garaža. 
Drama MITROVDAN za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića, a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine  u Nemačkoj.

U drami MITROVDAN patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirović, emigrant, razgovaraju o neizvesnoj sudbini naroda i pravoslavlja u otadžbini nad kojima se nadnosi pretnja komunističkog terora. Njihov dijalog teče - paradoskalno, ali istorijski tačno – u vili Vilhelma Krauta, Nemca, bivšeg logorskog kuvara koji ih sada opslužuje srpskim jelima i čak uspeva da umesi slavski kolač. Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami MITROVDAN je upravo odluka Vilhelma Krauta da tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili partijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigranski život do svog ovozemaljskog kraja.

Vladika Nikolaj Velimirović koji je zbog svoje duhovne grandioznosti proglašen za svetitelja je ličnost koja zavređuje da se što bolje upozna kroz brojna dela koja je ostavio u vidu knjiga, a predstava MITROVDAN nudi priliku da se o tom velikom čoveku saznaju i neki manje poznati podaci iz njegove biografije.

Vreme trajanja: sat i dvadeset minuta

 

Press Clipping >>>