Nedelja, Septembar 26, 2021

Beogradski festival igre

Početak predstave: 20:00h

Beogradski festival igre

Bodytraffic - Los Angeles, USA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

MILION GLASOVA

koreografija, kostim: Matthew Neenan

muzika: Peggy Lee
dizajn svetla: Burke Wilmore

premijera: Wallis Annenberg Center, Beverly Hills CA 2018

“Milion glasova” je komad inspirisan opusom Pegi Li. Njena muzika je svojevrsan odgovor na političku klimu njenog vremena, ali nas podseća da i tokom teškog perioda, život vredi uživanja.

Metju Ninen je školovanje započeo u bostonskoj Baletskoj školi, a kasnije je pohađao srednju školu La Gardija za scenske umetnosti i Školu američkog baleta u Njujorku. Od 1994. do 2007., bio je angažovan u Baletu Pensilvanije, gde je odigrao brojne glavne uloge u postavkama Džordža Balanšina, Džona Kranka, Pola Tejlora, Pitera Martinsa, Vala Kaniparolija, Jorme Elo, Lile Jork, Meredit Rejni, Kristofera Vildona i Džeroma Robinsa. Godine 2007., imenovan je za rezidentnog koreografa Baleta Pensilvanije. Njegove radove su izvodili BalletX, Balet Pensilvanije, Balet Vašingtona, Balet Kolorada, Balet Memfisa, Milvoki balet, Džulijard Dens, Balet Sakramenta i Balet Nevade. Dobio je brojne nagrade i grantove za svoj koreografski rad. Godine 2005, osnovao je BalletX sa koleginicom Kristin Koks.

 

PRAŠINA

koreografija, muzika/choreography, music: Hofesh Shechter
dizajn kostima/costume design: Linda Chow and Bodytraffic
dizajn svetla: Chahine Yavroyan

trajanje: 22’

premijera: The Joyce Theater, New York, NY 2015

Iz mračnog ugla, “Prašina” tumači sile koje pokreću današnje društvo. Snažna koreografija za šest igrača, obogaćena je zvukom koji je Šehter lično komponovao.

Hofeš Šehter se smatra jednim od najzanimljivijih britanskih umetnika, posebno cenjen zbog stvaranja muzičkih kompozicija za svoje koreografije, sirovog i atmosferskog zvuka koji upotpunjava jedinsvenu fizikalnost njegove trupe. Diplomirao je na Akademiji za igru i muziku u Jerusalemu, a potom se preselio u Tel Aviv zbog angažmana u Kompaniji Batševa, gde je imao priliku da radi sa Ohadom Naharinom, Vimom Vandekejbusom, Polom Nortonom, Terom Sarinenom i Inbal Pinto. U Tel Avivu, paralelno počinje studije bubnjeva i perkusija, što ga dalje vodi na usavršavanje u pariski Agostini koledž. Isvremeno, počeo je da eksperimentiše i razvija sopstvenu muziku, učestvujući u brojnim projektima širom Evrope, koji su uključivali igru, muziku i kreiranje telesnog zvuka. Godine 2002, seli se u Britaniju. Posle neverovatnog uspeha radova “Fragmenti”, “Kult” i “Uzdizanje”, dobija naružbinu londonskog The Place-a, Sautbank centra i Sadlers Velsa da kreira “U tvojim sobama”, komad koji se izvodio u sva tri teatra tokom 2007. godine, kulminirajući rasprodatim predstavama. Godine 2008, formira Kompaniju Hofeša Šehtera, koja se od tada može pronaći na vodećim scenama Evrope, Azije, Severne Amerike i Australije.  Najsvežije turneje uključuju Latinsku Ameriku i Srednji Istok, zbog opšte pomame za radovima “Umetnost neosvrtanja unazad”, “Politička majka”, “Preživeli” i “Sunce”. Pored kreacija za sopstvenu trupu, Šehterov rad je postao deo repertoara mnogih britanskih i međunarodnih kompanija, kao što su njujorški Cedar Lake balet, norveški Carte Blanche, Balet Berna, Škotski teatar igre, britanski CandoCo i Holandski teatar igre. Kompanija Hofeša Šehtera je dva puta gostovala na Beogradskom festivalu igre (komadi “Politička majka” i “Sunce”).

PUCANJE

koreografija: Micaela Taylor

muzika: SCHOCKE, James Brown
dizajn kostima: Bodytraffic
dizajn svetla: Burke Wilmore

premijera: The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts, Beverly Hills CA 2019

 

“Pucanje” je inspirisano etnički raznovrsnim, ali ipak izolovanim gomilama Los Anđelesa. Komad je apel na publiku da se trgne i ne podlegne društvenim pritiscima, već da se poveže sa sopstvenom individualnošću i ljudima oko sebe.  

Mikaela Tejlor je igračica i koreograf, umetnička direktorka TL kolektiva. Dobitnica je koreografske nagrade Inaugural Springboard EMERGE i našla se na listi 25 odabranih koreografa časopisa Dance Magazine, za 2019 godinu, a na njegovoj naslovnoj strani u maju, 2020. godine. Sarađivala je sa poznatim trupama i organizacijama Bodytraffic, Springboard Danse Montreal, Cleo Parker Robinson Dance, B12 Festival Berlin, Acosta Danza... Njen rad je predstavljen na Festivalu Jacob’s Pillow, na scenama The Broad, Ford Amphitheatre, The Barclay Center, bostonski Institut savremene umetnosti, i drugim. Njen poseban stil ekspresije i atletske teatralnosti, izmešta njene postavke van tradicionalnog okvira. “Pucanje” je naručen komad od strane trupe Bodytraffic, koji je utvrdio posebnost njenog koreografskog stila. 

Bodytraffic je trupa savremene igre svetske klase, poznata po zaraznoj živosti. Osnovana 2007. godine u Los Anđelesu, od strane Lilijan Rouz Barbito i Tine Finkelman Berket, Bodytraffic pomera granice i svoj grad promoviše po umetničkoj igri. Trupa je posvećena produkciji radova priznatih koreografa, boreći se za svoje mesto u svetu savremene igre. Raznovrsni repertoar uključuje originalna dela Kajla Abrahama, Stajna Selisa, Baraka Maršala, Ohada Naharina, Matjua Ninena, Artura Pajta, Viktora Kihade, Hofeša Šehtera, Ričarda Sigala... Bodytraffic nepogrešivo odaje počast tradicionalnim stilovima i tehnikama, istovremeno otvarajući prostor savremenim trendovima. Trupa je nastupala pred rasprodatim gledalištma u prestižnim pozorištima i na festivalima širom sveta.

umetnički direktori: Lillian Rose Barbeito & Tina Finkelman Berkett

igrači: Tina Finkelman Berkett, Joseph Davis, Haley Heckethorn, Natalie Leibert, Jessica Liu, Guzmán Rosado, Jamal White

BODYTRAFFIC has received generous support from the New England Foundation for the Arts, Princess Grace Foundation, The Joyce Theater Foundation, The Sydney D. Holland Foundation, Mortimer & Mimi Levitt Foundation, The Jewish Community Foundation of Los Angeles, The Rosalinde and Arthur Gilbert Foundation, Mid Atlantic Arts Foundation, American Jewish University, Loyola Marymount University, and The Agency.