NASLEĐE VIZIONARKI – UMETNOST KOJA POMERA GRANICE

OdštampajOdštampaj

Premijera pozorišno – modnog performansa „Nasleđe vizionarki – umetnost koja pomera granice“ odigraće se 29. septembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum. Producenti ovog scenskog spektakla su Agencija Fabrika i Madlenianum. Autor scenarija i režije performansa je čuveni i mnogo puta nagrađivani reditelj Rossano Giuppa iz Italije, a koreografiju će uraditi australijski umetnik Matthew Soloviev.

Ovaj multimedijalni događaj objedinjuje ples, muziku, dramu i modu, a tema i inspiracija su šest velikih umetnica koje su stvarale i stvaraju u poslednjih 100 godina, a za života su dostigle slavu i uspeh u svom polju umetnosti. Svih šest žena koje će biti scenski oživljene kroz performans su svojim inovacijama promenile modalitet u izražavanju umetnosti i kao takve ušle u istoriju.

Umetnice kojima performans „Nasleđe vizionarki – umetnost koja pomera granice“ odaje poštu su srpska umetnica performansa Marina Abramović, američka  slikarka Georgia O Keeffe, britanska modna kreatorka Vivienne Westwood, nemačka plesačica i koreograf Pina Bausch, italijanska pevačica Mina i francuska književnica Simon de Bovoar.

U peformansu će na sceni Madlenianuma nastupati glumice Tamara Aleksić, Tamara Šustić i Nataša Miovčić, pevačica Iva Ikon, plesači Nacionalne Fondacije za umetničku igru i manekeni agencija Fabrika, Fox i Akka.