Naših 20 godina

OdštampajOdštampaj

Madlenianum se nalazi na obali Dunava, između tri crkve i simbolično ujedinjuje različite veroispovesti, ukuse, sadržaje. Na početku je bio samo kamerna opera i na sceni su se izvodili naslovi koje niko drugi nije imao na repertoaru. Kasnije se repertoar širio u pravcu svih drugih operskih naslova, od baroka do savremene opere 20. i 21. veka. Od 2005. godine u raznolikost muzičkih produkcija koje su obuhvatale operu, balet i mjuzikl unosi se novi sadržaj-drama.

Želja osnivača i jedinog vlasnika, gđe Madlene Zepter bila je da na sceni svog teatra vidi klasična i savremena dela postavljena u inovativnoj i modernijoj verziji. Ona sama, obogaćena brojnim iskustvima u evropskim i svetskim okvirima, želela je da taj dah sveta unese u Beograd i Zemun.

Madlenianum je imao i svoj građevinski i ozbiljan rekonstruktivni zadatak, rešen na način ogromnog ulaganja vlasnice od trinaest miliona evra, tako da novi prostor odiše luksuzom, kvalitetom i modernim izrazom dajući trgu i Zemunu potpuno obnovljeni i novi izgled. Svi preduslovi, od tehničkih do smeštajnih, dve sale, Velika i Mala scena, baletska vežbaonica, Bel etage pružaju neograničene mogućnosti u razigravanju mašte i postavljanju od poslovnih i biznis susreta, seminara, do master klasa, koncerata, promocija knjiga čineći od kuće pravi kulturni centar ovoga dela Srbije.

Do danas je postavljeno 50 produkcija, kao i 110 gostovanja u zemlji i inostranstvu. Predstave je videlo preko 400.000 posetilaca. Prva izvedena opera bila je Tajni brak Domenika Čimaroze.

Pored naslova kakvi su u operi Nasilje nad Lukrecijom, Sinjor Bruskino, Mudrica, Dve udovice, Tako čine sve, Hofmanove priče, Dnevnik Ane Frank, Rita i Anželika, Traviata, Madam Baterflaj, Pajaci i dr. koje su pobrale ovacije publike i nepodeljena priznanja kritike, i drugi žanrovi, pre svega balet, doveli su našu kuću u žižu interesovanja naše i strane javnosti. Baleti kao što su Orfej u podzemlju, Nižinski-zlatna ptica, Tripitih,Volfgang Amadé, Severna bajka uvršćeni su u najbolja ostvarenja u godinama kada su se pojavili.

Dva velika mjuzikla, Miserables i Rebeka, uneli su dah brodvejskih i londonskih scena ne zaostajući za njima. Les Miserables su imali oko 20.000 posetilaca i 43 izvođenja, a svoj umetnički život mjuzikl nastavlja na daskama Madlenianuma i u sezoni 2013/2014.

Prva  izvedena dramska predstava bila je monodrama Ledeni svitac, 2005. godine. Najviše odjeka kod publike izazvale su postavke Mirisa kiše na Balkanu(25.000 posetilaca). Predstava koja se najduže zadržala na sceni je Frida Kalo, igrana 73 puta neprekidno od 2006. godine. Veoma su dobro primljene i predstave Miholjsko leto, Ožalošćena porodica, Mačka na usijanom limenom krovu, Dama iz Maksima, a posebno i Doručak kod Tifanija, Tajna Grete Garbo koja za dve igrane sezone beleži 16.000 posetilaca na 35 predstava, zatim i Plavi anđeo i dr.

Način rada u Operi i teatru Madlenianum od prvog dana saobražen je radu svih velikih teatarskih kuća u svetu. Umetnici su svojim ugovorima vezani za određene projekte, posvećuje im se maksimalna pažnja i omogućava razmahanost stvaralačkih potencijala i ideja. Svaka nova produkcija obuhvata novi autorski tim i novu, glumačku, odnosno pevačku podelu. Jedini ustaljeni element je simfonijski orkestar sastavljen od najboljih instrumentalista Beograda, a u poslednje vreme se formira i hor mladih koji doprinosi kvalitetu predstava.

Program nacionalne opere i baleta doveo je do postavke komične opere „Mandragola“ Ivana Jevtića, narudžbine gđe Madlene Zepter, prisutne od 2009. do 2013.  na repertoaru i na gostovanjima, kao i Dva srpska baleta, značajna za srpsku istoriju, Sobareva metla Miloja Milojevića, i Balada o mesecu lutalici  Dušana Radića.

Kuriozitet i jedan od brojnih izazova kojih su se poduhvatili mladi stvaraoci jeste i spajanje Šenbergove muzike iz Pjeroa mesečara i Bihnerove drame o pesniku Lencu, što je bilo i neobično i atraktivno za elitnu publiku naše Male scene.

Program za decu, započet još od postavke Mudrice Karla Orfa, razvija se u dečji program, dao je do sada jedan naslov, skraćenu verziju opere Čarobna frula, a u pripremi su nova dva naslova, u drami i operi, čime se ovaj program snažno postavio, jer oduševljeni odjek i prihvatanje od strane mlade publike dali su podsticaj za dalje projekte. Budući da pripadamo organizaciji u okviru Opere Evropa, programu za mlade, Reseo, u budućnosti ćemo se na mnoge i različite načine obraćati najmlađoj populaciji.

Madlenianum poseduje veliki broj umetničkih dela, kako na svojim zidovima tako i u unutrašnjosti holova i prostora, poseduje biblioteku sa velikim brojem muzikalija kao i knjiga i odlične uslove za rad male, entuzijastične ekipe zaposlenih, posvećenih svome poslu i zaljubljenih u pozorište.

dr Branka Radović

                                                                                                     


drugi su rekli o nama >

Online knjiga utisaka

Online repertoar

Pišite nam