AKUD Branko Krsmanović

IGRE I PESME SA BALKANA – Koloristički Balkan

OdštampajOdštampaj

Jubilarnu, 20. sezonu završavamo kao domaćini AKUD-a Branko Krsmanović, koji će na našoj Velikoj sceni 1. jula sa početkom u 19.30 časova, odigrati koncert pod nazivom Igre i pesme sa Balkana – Koloristički Balkan. Sa ovim programom Ansambl narodnih igara i pesama nastupio je nedavno na turneji po Kini, gde je svojom pesmom i igrom oduševio publiku u gradovima Peking, Yiwu i Jinhua. Opera i teatar Madlenianum je dobio i ove godine poziv festivala Umetnički susreti u Pekingu, koji se održava osamnaesti put, sa neobičnim zahtevom da dovedemo neki folklorni ansambl. Ovog puta uz podršku Društva prijatelja opere Madlenianum u Kinu smo otišli sa dragim saradnicima Ansamblom narodnih igara i pesama Krsmanac. Svu lepotu naše igre sa ovih prostora i umeće kada je horska umetnost u pitanju Krsmanac će nam predstaviti na koncertu na kome će nastupiti svi njihovi ansambli, od Dečjeg folklornog ansambla, do hora Obilić.

Madlenianum nije slučajno izabrao ovaj ansambl. Više od jednog veka studenti beogradskih fakulteta okupljaju se kako bi svoje talente i umetničke afinitete iskazali kroz pesmu, igru, sviranje i glumu u ansamblima koji čine Akademsko kulturno-umetničko društvo Branko Krsmanović. Akademski hor Obilić, osnovan je 1884. godine, Akademsko pozorište 1922. godine, a ansambl narodnih igara i pesama i ansambl narodne muzike 1945. godine. Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva širom sveta oslanjajući se na izuzetan doprinos umetnika ranijih generacija koji su svojim umetničkim kvalitetima, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume. Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi ansambli su ostvarili izuzetne uspehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpozanatijim koncertnim dvoranama širom sveta.

Ansambl narodnih igara i pesama je osnovan 1945. godine kao jedna od aktivnosti kulturno umetničkog društva studenata Beogradskog Univerziteta. Učešćem na svetskim festivalima i osvajanjem medalja ansambl je sticao afirmaciju. Nastupi u najuglednijim salama (Palata Šajo, Boljšoj teatar, Beljas Artes, Pariska i Rimska opera, Karnegi hol…) samo su potvrdili visoki ugled koji ansambl uživa. Ova turneja u Kinu je prva velika turneja posle dvadeset godina.

Društvo prijatelja opere Madlenianum osnovano na kraju 1997. godine bilo je pokretač osnivanja Kamerne opere Madlenianum, sadašnje Opere i teatra. Društvo kao svoju osnovnu delatnost vidi razvoj operskog i muzičkog stvaralaštva, kroz prizmu mladih kojima treba dati šansu da pokažu svoje umeće na sceni. Poznat je rad Društva kroz Klub mladih koji je zaživeo odmah po ulasku u renoviranu zgradu Opere i teatra Madlenianum.

Online knjiga utisaka

Online repertoar

Pišite nam