Ponedeljak, Mart 20, 2023

Jan Mark

Početak predstave: 20:00h

Jan Mark

ŽIVOT IZ DVA DELA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

20. mart 2023. u 20h
Mala scena Madlenianuma

Gostovanje

Teater Theatron (Malme, Švedska)

 

Dvoje glumaca se kreću u sopstvenim životnim pričama o identitetu, pripadnosti, snovima i željama.

Mnogo stanovnika naše planete su migranti danas. Mi smo sigurni da upravo naše životne priče mogu da inspirišu publiku i da kažu puno toga o našem vremenu.

Umetnička ekipa predstave:

Režija: Tomas Lindstrom
Dramaturg: Jan Mark
Scena: Stene Martinsen

Autorski projekat glumaca: Suzanna Santrač i Željko Santrač

Fotografije: Riki Virc

”Život iz dva dela” je predstava o tome kako migracije utiču na nas. Originalno je da se uloge i stvarni život glumaca u predstavi poklapaju.

Centralna pitanja u celom projektu su: O čemu sanjaš, čemu se raduješ? Da li treba raskrstiti sa prošlošću da bi se započeo novi život? Čega se ne želimo sećati iz prošlosti? Šta je važno da ispričamo našoj deci o našem detinjstvu?

Predstava je igrana do sada 192 puta na švedskom jeziku i 7 puta na našem jeziku.

Suzana Santrač je rodjena u Göteborgu, roditelji su joj došli u Švedsku iz Subotice sredinom 60-tih godina, kao gastarbajteri. Suzana je živela i odrasla u Švedskoj veći deo svog života. San njenih roditelja je uvek bio da zarade dovoljno veliki kapital i da se vrate u svoju zemlju. Kako to utiče na nju? Kako na njen identitet?

Željko Santrač je došao u Švedsku kao izbeglica iz bivše Jugoslavije. Nakon završene glumačke Akademije u Novom Sadu 1991. godine u klasi profesora Radeta Markovića započinje karijeru u teatru. Tamo mu je familija, prijatelji, jezik i njegov kulturni identitet. Dolazak u Švedsku tokom 1990-tih je bio pravi šok, pad na drugu planetu. On postaje neznanac sam sebi medju svim drugim strancima u Švedskoj.

Kako učiti jezik? Kako se ophoditi? Zahvaliti? Kako se odnositi prema svojoj životnoj priči kao emigrant, imigrant i izbeglica? Sve može da nam se oduzme u životu: naši najmiliji, naša rodna gruda, čak i dostojanstvo. Ali, naše životne priče i sećanja iz detinjstva ne može niko da nam oduzme.

Posle predstave serviramo čorbu i razgovaramo sa vama o migracijama, željama i o tome šta smo spremni da ispričamo iz našeg detinjstva našoj deci/budućim generacijama?

 

”Život u dva dela” Teatra Theatrona je pozorište u kome pratimo dve životne priče koje se prepliću i kroz teatar konačno spajaju. Smisao predstave je sama priča, sastanak, slušanje vlastitih priča migranata. To je vrlo važna i veoma aktuelna predstava.

(Maina Arvas Dagens Nyheter, Stockholm)

 

"Višeslojna priča o snovima i migracijama"
(Dagens Nyheter, Stockholm)

 

"Rezultat je čudnovato blizak i iskren"
(Sidsvenskan, Malmö)

 

"... predstava je serum protiv svih vrsta ksenofobije"
(Sidsvenskan, Malmö)