Naših 20 godina

OdštampajOdštampaj

PROMOCIJA MONOGRAFIJE OPERE I TEATRA MADLENIANUM

03.10.2017. Sinoć je pred punom salom Velike scene Madlenianuma predstavljena Monografija Opere i teatra Madlenianum, i uz svečani program je obeležen jubilej - 20 godina postojanja ovog teatra i prve privatne opere kod nas.

Na oko 1.000 stranica Monografije Opere i teatra Madlenianum, u tri knjige pod nazivima: Dve decenije i Drama, autora, dramskog pisca Miodraga Ilića i Muzičko scenska produkcija, muzikologa Gordane Krajačić, i uz tekstove uvaženih autora, poput: Svetlane Velmar Janković, Nede Todorović i Nikolasa Pejn, direktor Opera Evropa, bogato ilustrovano, uz tabele sa navedenim produkcijama i programima, stao je presek prvih 20 godina jedne vizije za koju se zalaže gospođa Madlena Zepter. Bogato ilustrovano, u dizajnu Ljiljane Martinović, likovnog umetnika i dizajnera ovo luksuzno izdanju je izdavački poduhvat kuće Zeprter Book World. Na promociji su govorili Miodrag Ilić, jedan od autora i urednik Monografije, Gordana Krajačić, autor, Ljiljana Martinović, likovno-grafički urednik i Radomir Putnik, teatrolog. Na kraju promocije se prisutnima obratila Madlena Zepter, osnivač i vizionar Opere i teatra Madlenianum, inicijator i supervizor izdanja, kako su naveli autori. Ona se zahvalila svim autorima i učesnicima u izradi ovog značajnog izdanja kako za našu Kuću, tako i za čitav teatarski svet, i poklonila prvi primerak Monografije glumcu Nebojši Dugaliću, koji je inače bio moderator ove svečanosti.

Urednik izdanja Miodrag Ilić, nam je predstavio sve tri knjige, predalački rad koji je stajao iza pripreme ovog izdanja, a trajao je dve godine. „Monografija je posvećena stvaralačkim naporima stotina operskih, dramskih i baletskih umetnika iz Srbije, ali isto tako i iz drugih zemalja. Knjige koje danas predstavljamo svedoče o lepoti, misaonosti, o umetničkim dometima i o virtuoznom artizmu brojnih muzičara, pevača, glumaca, baletskih igrača, dizajnera scene i kostima, i drugih saradnika. Mnogo je snova, planova, ambicije, talenta, upornosti, snage, rizika, neizvesnosti, treme, utrošenog novca, pritisaka javnosti, odjeka u medijima, nagrada i priznanja i – naravno – kritičkih analiza – smešteno u tri knjige“, istakao je on.

Gordana Krajačić, koja je od samih početaka pratila muzička dešavanja u Madlenianumu, i ispratila sve operske, baletske, operetske produkcije i mjuzikle, ali i brojne koncerte citirala je Vernera Eka „Najlepše, najzabavnije čudovište, nestvarnije od krilatog konja i zavodljivije od sirena ribljih tela – to je opera. Ona je nebo ispunjeno nadama, snovima, suzama, zaverama, iznenađenjima, iluzijama, aljkavostima i preciznošću, nebo na kome su i same zvezde one koje, u stvari, najbrže prolaze, na kome, kako izgleda, samo čarolija koja sa njega zrači, ostaje večna.“ Ovom prilikom je zahvalila Madlenianumu i gospođi Zepter na brojnim veličanstvenim događajima i poželela da nam još dugo u decenijama koje dolaze Madlenianum ulepšava život.

Radomir Putnik je istakao važnost osnivanja i postojanja Opere i teatra Madlenianum, u godinama u kojima su premise bile neke druge stvari. Kako je on to istakao Madlenianum je pružio priliku i osvedočenim i mladim umetnicima da se ostvare u novim formama, u zanimljivim tekstovima i u bogatim produkcijama. Tu je čak Madlenianum preuzeo perjanicu od nacionalnog teatra i gradskih pozorišta. Izlazak ovakve Monografije, čija izdanja su retka i u svetu, predstavlja teatrološki i kulturološki dokument o jednom obimnom i uspešnom dvadesetogodišnjem umetničkom poduhvatu, o snovima koji su postali stvarnost.
Kako je bilo sanjati taj san Madlena Zepter je zapisala u Monografiji Opere i teatra Madlenianum: ,,Inicirati nešto, znači dati ime nečemu. Otvoriti vratnice budućnosti za novo i slobodno i u to nešto verovati celim bićem. Kada smo 1997, te smutne i tužne godine, počeli promišljati ideju o novoj Operi, nemoguće je bila jedina realnost koju smo mogli očekivati. Danas, 20 godina kasnije, ovde smo da obeležimo viziju i istrajnost.”