Nedelja, Mart 26, 2023

20. Beogradski festival igre

Početak predstave: 20:00h

20. Beogradski festival igre

Galaktik ansambl - Pariz, Francuska

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Optraken

kreacija, izvođenje: Mathieu Bleton, Mosi Espinoza, Jonas Julliand, Karim Messaoudi, Cyril Pernot    
tehničko vođenje: Victor Fernandes                     
scensko vođenje: Charles Rousseau                      
konstrukcija scene i mašina: Franck Breuil         
dizajn svetla: Adèle Grépinet                                  
tehničar rasvete: Romain Caramalli                                   
dizajn zvuka i muzike: Denis Mariotte               
tehničar zvuka: Eric Sterenfeld                                                  
grafika, komunikacijan: Maëva Longvert            
umetnička saradnja: Matthieu Gary, Marie Fonte        
produkcija, organizacija turneja: Léa Couqueberg               
produkcija, administracija: Emilie Leloup                 

trajanje: 60’
premijera: Cirque Theatre d’Elbeuf, 2017

produkcija: Galactic Ensemble

koprodukcija: Plateforme 2 Pôles Cirques en Normandie : La Brèche à Cherbourg - Cirque Théâtre d’Elbeuf, Scène Nationale de Châteauvallon, Le Tandem, scène nationale, Les 3T-Scène conventionnée de Chatellerault, Houdremont Scène Conventionnée, La Courneuve, Les Subsistances, Lyon, CircuxNext, the European plan coordinated by the JTCE and supported by the European Commission

 

U ovom komadu pet fantastičnih akrobata se suprotstavlja neprijateljskom okruženju. Nestabilno tlo nestaje pod nogama, zidovi se klate, plafoni se ruše, opasnosti vrebaju sa svih strana. Zaboravite na elegantnu gimnastiku i sjajne hulahopke – ovo čudesno inventivno i originalno delo akrobatskog pozorišta je bitka u kojoj je svaki pokret važan za opstanak. „Optraken” je spektakularna, impresivna, nepredvidiva i ogromna zabava.

Matju Bliton, Mosi Espinoza, Jonas Žujan, Karim Mesaudi i Siril Perno su zajedno osnovali Galaktik ansambl. Njihovo izučavanje cirkusa, a naročito akrobatike, omogućilo im je da se sretnu u okviru iste institucije, Nacionalne škole cirkuskih umetnosti u gradiću Roni su Boa. Od tada su svoje karijere obogatili različitim iskustvima, susretima sa izvođačima i autorima. Zajedno su kreirali predstave „Optraken” (2017) i „Zugzwang” (2021). Ansambl razvija situacione akrobacije, odnosno precizan odnos između surovog okruženja i čovekove sposobnosti da mu se prilagodi. Njihov pristup ima za cilj da uvede pojedinca ili grupu pred realne nepredvidivosti, u rizične situacije. Oni eksperimentišu u okviru kratkog trenutka u kome se gubi kontrola, od izmicanja ili padanja do ponovnog uspostavljanja ravnoteže. Ovo angažovanje – koje zahteva potpunu investiciju, gde nedostaju oslonci, gde se telo prilagođava i postaje izobličeno da bi održalo svoj integritet – omogućava neophodnost stvaranja jedinstvenih pokreta. Oni nastaju u i iz neravnoteže, čineći tako teatralnost koja se uživo preispituje, pojačava i postavlja na scenu. Galaktik ansambl ne nastoji da prikaže akrobatiku kao elegantan način izazivanja gravitacije, već kao sposobnost testiranja nepredvidivosti.

Kako ovih pet momaka prekrivenih gipsom uspevaju da zadrže svoju eleganciju i lakoću usred ovog nereda u nevolji? U tome je sav njihov šarm!

© Télérama

Jedinstveni univerzum, naizmenično neobičan, duhovit i zastrašujući, koji na kraju pretvara scenu u ruševine.

© Libération