Sreda, Maj 15, 2024

Bil Menhof

Početak predstave: 20:00h

Bil Menhof

FELIKS I DORIS

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

U Operi i teatru Madlenianum posle dve dramske premijere u ovoj sezoni (DA KRENEMO ISPOČETKA i GOSPOĐICA JULIJA) počelo se sa pripremama novog dramskog projekta – komedije FELIKS I DORIS koji bi trebalo da se prvi put izvede na Maloj sceni 9. decembra 2021.

Pravi pozorišni biser, romantičnu komediju FELIKS I DORIS američkog pisca Bila Menhofa, režira maher tog žanra, mnogostruko nagrađivana rediteljka Olja Đorđević koja je u Madlenianumu sa velikim uspehom postavila komediju Jurija Poljakova KOFERČE. 

FELIKS I DORIS je ljubavna priča o dvoje ljudi sa margine koji kroz komad pronađu ne samo ljubav jedno prema drugom, već pronađu i sebe same, sopstvene identitete. Divno je što se ta lepa i duboka ljudska priča razvija kroz urnebesno komične situacije i što će u vremenu kada je smeh lek publika moći da bude okrepljena i usmerena ka optimizmu.

Neverovatnu DORIS, netipičnu manekenku i glumicu, tumači već dugogodišnja ljubimica publike Madlenianuma, izvanredna Vanja Milačić. Njen partner FELIKS, neostvareni pisac u komadu, je gost iz Subotice, prvak njihovog teatra, fantastični Vladimir Grbić.

U autorskom timu predstave su i kompozitor Irena Popović Dragović, scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec, saradnik za scenski pokret Mirko Knežević i saradnik za scenski govor Saša Latinović.

Komad koji je smešten u šezdesete godine dvadesetog veka i koji je bio vredan i kultne ekranizacije, gde su u filmu The Owl and the Pussycat nastalom po tom delu glavne uloge tumačili Barbara Strejsnd i Džordž Segal, sigurno će doneti radost na scenu Madlenianuma i postati jedno od omiljenih pozorišnih mesta u teškom vremenu u kojem živimo.


O lekovitosti predstve  F E L I K S   I   D O R I S

U vremenu u kojem smo pritisnuti da se više okrenemo najličnijim pitanjima i u kojem je na teško objašnjiv način LIČNO preraslo GLOBALNO, na repertoar svog pozorišta gospođa Madlena Zepter postavlja duodramu FELIKS I DORIS. Nije li zadatak svih nas da borbu sa lažljivim svetom započnemo od sebe samih? A junaci predstave FELIKS I DORIS upravo to čine. Lepota priče je u tome što njih dvoje krećući se ka sopstvenoj istini to zapravo čine uz podršku onog drugog. Na tom putu idu od neprijateljstva preko egzaltirane zaljubljenosti i odustajanja od života do ljudskog sjedinjenja. Predstava FELIKS I DORIS podseća nas da je najveća vrednost koja postoji u našem svetu upravo ČOVEK.

 FELIKS I DORIS donosi publici ne samo toplinu i romantiku, već i povod za urnebesni smeh skoro bez prestanka. U kamernom prostoru sa dvoje virtuoznih komičara, Vanjom Milačić i Vladimirom Grbićem, rediteljka Olja Đorđević maštovito kreira potpuno neočekivane likove koji će sigurno postati ljubimci publike Madlenianuma. Oljini autori saradnici donose i autentičan svet 60- tih godina 20. veka kroz vizuelni i muzički  aspekt, a to priču o dvoje Amerikanaca koji nam postanu neverovatno bliski čini još prijemčivijom. Feliks Vladimira Grbića i Doris Vanje Milačić su provereno lekoviti, a nus pojava može biti samo pojava ovisnosti o lek. No, to neće biti problem, jer predviđamo da će predstava FELIKS I DORIS dugo biti na repertoaru Opere i teatra Madlenianum.

Ana Radivojević Zdravković, direktorka drame

Fotografije sa premijere >>>

Fotografije sa prve probe >>> 

Intervju sa Oljom Đorđević >>>