DANIELA DESSI

OdštampajOdštampaj

DANIELA DESSI, sopran
Rođena je u Đenovi, a studije pevanja završila je na Konzervatorijumu u Parmi i na Akademiji „Kiđijana“ u Sijeni. Nakon što je dobila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u organizaciji televizije RAI 1980. godine, debitovala je u Pergolezijevoj komičnoj operi Služavka gospodarica. Njen repertoar se sastoji od oko 60 uloga u delima od Monteverdija do Prokofjeva, što znači od baroka do njenih izvanrednih interpretacija Mocartovih i Verdijevih heroina. Smatra se da je trenutno najbolji interpretator repertoara "verista".

Njena međunarodna karijera ju je odvela do najboljih opera, gde je pevala pod upravom najvećih operskih dirigenata: u Milanskoj Skali sa Rikardom Mutijem (Don Karlos, Falstaf, Rekvijem, Tako čine sve i Figarova ženidba) i u drugim važnim produkcijama (Adrijana Lekuvrer i Madam Baterflaj); u Bečkoj državnoj operi sa Klaudijem Abadom (Simon Bokanegra i Don Karlos); u Njujorškom Metropolitenu sa Džejmsom Livajnom (Pajaci i Madam Baterflaj); u Nemačkoj operi iz Berlina i u Drezdenu sa Đuzepeom Sinopolijem (Aida, Rekvijem); u Bolonji sa Danijele Gatijem (Toska, Aida, Falstaf i Don Karlos); u Bavarskoj državnoj operi iz Minhena i u Parmi sa Zubinom Mehtom (Falstaf, Rekvijem, Toska i Don Đovani); u Filadelfiji ponovo sa Mutijem (Pajaci); u Rimskoj operi sa Đanluiđi Đelmetijem (Iris, Triptih); na Rosinijevom Festivalu u Pezaru, sa Đelmetijem (Viljem Tel); u Veronskoj Areni sa Žoržom Pretrom, odnosno Zubinom Mehtom u Verdijevom Rekvijemu i u drugim predstavama, među kojima su Otelo, Aida, Toska i Madam Baterflaj; u Cirihu sa Brunom Bartoletijem (Večera šaljivčina, Lujza Miler, Pajaci) i Nikolasom Arnonkurom (Aida); u Tokiju sa Džejmsom Livajnom (Pajaci), Danijele Gatijem (Don Karlos) i Gustavom Kunom (Travijata, Boemi); ponovo sa Bartoletijem u Mefistofelu u Teatru Comunale u Firenci i u „Operi Lirik“ Čikaga.

Postigla je veliki uspeh sa interpretacijom Madam Baterfaj 2001. godine, kao prvi izvođač sa Zapada u  Nagasakiju, Tokiju i Kobeu, tokom turneje organizovane u saradnji sa Pučinijevim festivalom iz Tore del Laga. Za uspehe u svojoj prestižnoj umetničkoj karijeri, Danijela Desi je dobila brojne važne nagrade od najvažnijih  muzičkih udruženja, među kojima su nagrada “Zenatelo - Veronska Arena”, nagrada “Đordano” koju je dobila od Opštine Baveno i nagrada “Pučini” koju joj je dodelila Opština Tore del Lago 2000. godine. Dobila je i nagradu “Čilea” na takmičenju u Ređo Kalabriji, nagradu “Zlatni Đili“ od Opštine Rekanati, nagradu “Liguria” od đenovske opštine i oriznanje “E. Mazzoleni” nagradu u Palermu 2002. godine.

Njen debi u pozorištu pokrajine Parma je bio u sezoni 1988/89. sa Don Đovanijem, da bi se zatim redovno vraćala sa ulogama u operama kao što su Falstaf, Don Karlos, Simon Bokanegra, Verdijev Rekvijem, končerto Verdi 100, i prošle sezone Aida i Manon Lesko.

Godine 2006. je pevala Manon Lesko u Berlinu, Tosku i Don Karlosa u Beču, vratila se u „Skalu“ u trijumfalnoj Toski, pod palicom Lorina Mazela, sa Fabiom Armiliatom, a nakon toga je imala izvedbu Trubadura u japanskoj turneji sa Teatro Comunale di Bologna, Madam Baterflaj u veronskoj Areni i Tosku u Tokiju i Seulu. U jubilarnoj predstavi Teatra rimske dobila je "beskrajni četrdeset petominutni burni aplauz" (ANSA News)! Sezonu 2006/07. je počela sa velikom Manon Lesko u Barseloni u režiji Liliane Kavani i uz dirigovanje Renata Palumba. Zatim sledi Manon Lesko i u Beču i njen povratak u Skalu sa Adrijanom Lekuvrer, koju je i publika i kritičari pozdravila kao trijumf.  

Njen poslednji snimak koji je upravo izdao FILIPS, je sjajni CD pod nazivom Ljubavni dueti, koje izvodi sa tenorom Fabiom Armiliatom i Virtemberškom Filharmonijom, kojom diriguje Marko Boemi.