Žak Ofenbah

PARISKI ŽIVOT

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Kada kažete Pariz odmah pomislite na ljubav, modu, zabavu i La Vie Parisiénne, ili toliko željeni pariski život, čiju bi atmosferu svako od nas želeo bar malo da oseti. Upravo nam u Beograd početkom oktobra stiže PARISKI ŽIVOT - nova muzička poslastica, opereta Žaka Ofenbaha, koju priprema već dokazana autorska ekipa kada je muzički žanr u pitanju: Robert Bošković, radi režiju i adaptaciju, Vesna Šouc je dirigent, koreograf je Milica Cerović, scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografiju Duška Nešić. Dramaturgiju, prevod i adaptaciju potpisuje Igor Weidlich, dok su mu u prepevu stihova pomogle Vesna Šouc i Barbara Kajin. Dizajner svetla je Srđan Jovanović, dizajner zvuka Dušan Arsikin, autor lutaka je Dražen Matijašević, dok su ostali saradnici i asistenti: Isidora Goncić i Anja Orelj (režija), Nina Kuzmić (scenografija), Anđela Bajagić (kostimi), Jovana Ikonić (scenski pokret).

Priča se vrti oko dva pariska bonivana koji se bore za naklonost svetski poznate glumice, u sve će se umešati vereni, ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari koje skriva Pariz, a u ovoj ljubavnoj zavrzlami nezaobilazan je bogat i strastveni Brazilac. Ko je na kraju pobednik ljubavnog pohoda imaće prilike da vidi publika Opere i teatra Madlenianum već 1. oktobra, kada je zakazana premijera, tj. 8. oktobra kada je prva repriza.

Ljubitelji mjuzikla, operete, dobrog i iskrenog humora i raskošne scenografije i kostimografije imaće priliku da uživaju u opereti PARISKI ŽIVOT kompozitora Žaka Ofenbaha (Jacques Offenbach), koja je premijeru i svetski uspeh doživela 1866. u Parizu. Libreto su tada napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy. Zbog zahtevne savremene publike reditelj je sa dramaturgom operetu sveo na tri čina i trajanje od dva sata i 10 minuta, pri tome je ubacio i nadaleko čuveni Kan kan Ž. Ofenbaha iz njegove opere Orfej u podzemlju, po kome su mnogi francuski klubovi postali poznati.

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu doneće veliki ansambl predstave koju predvode: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Đorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Đorđe Stojković i Žarko Stepanov. U ovoj ljubavnoj vrtešci zdušno im pomažu: Vesna Đurković, Mina Gligorić, Nevena Đoković, Ana Bartoli, Vanja Milačić, Sara Bojić, Petar Đurđević, Milan Milosavljević, Đorđe Kreća, Nemanja Bajić, Milena Moravčević i Marija Pantin. Muzičke pripreme pored Vesne Šouc, kao korepetitori prate Dragana Anđelić Bunjac i Barbara Kajin. Orkestar Opere i teatra Madlenianum predvodi koncert majstor Vesna Janssens. Brojni horski i plesni ansambl ovog složenog muzičkog komada je, kao i solisti, morao da prođe nekoliko krugova audicija da bi se izborili za učešće u ovom projektu.

Probe su već uveliko u toku, deo scenografije i kostima su u pripremi. Reditelj Robert Bošković je rekao da je najzahtevnije u pripremi ove operete pored kreativnog dela, pripreme scenografije, kostima i režijske ideje, bilo napraviti stvarno dobar glumački ansambl.

"Mene su učili, kao glumca i reditelja, da ako imaš dobru podelu to je dobrih 30 posto predstave. Madlenianum je jedno od retkih pozorišta koje na takav način angažuje glumce, a za ovaj projekat se prijavilo skoro 300 glumaca, pevača I igrača iz Beograda i drugih mesta Srbije i regiona.” Sa svima njima Bošković sa saradnicima radi na novoj priči i dinamici, sa britkim humorom koji izlazi u muzičke numere, od kojih je gotovo svaka iskoreografisana.

Opereta se peva na srpskom, a titl je na engleskom jeziku.

Karte su već u prodaji!

Premijera I: 1. oktobar 2022. u 19.30 časova
Premijera II: 8. oktobar 2022. u 19.30 časova

Velika scena Madlenianuma

JACQUES OFFENBACH

PARISKI ŽIVOT


(La Vie Parisienne)

LIBRETO: HENRY MEILHAC / LUDOVIC HALEVY

Opereta u dva čina

Reditelj: ROBERT BOŠKOVIĆ

Dirigent: VESNA ŠOUC

Dramaturgija, prevod i adaptacija: IGOR WEIDLICH

Koreograf: MILICA CEROVIĆ

Scenograf: VESNA REŽIĆ

Kostimograf: DUŠKA NEŠIĆ

Dizajn svetla: SRĐAN JOVANOVIĆ

Dizajn zvuka: DUŠAN ARSIKIN

Prepev stihova: IGOR WEIDLICH, VESNA ŠOUC, BARBARA KAJIN

Autor lutaka: DRAŽEN MATIJAŠEVIĆ, DORIJA LILION


Saradnik reditelja, glumački pedagog: ISIDORA GONCIĆ

Asistent reditelja: ANJA ORELJ

Asistent scenografa: NINA KUZMIĆ

Asistent kostimografa: ANĐELA BAJAGIĆ

Scenski pokret, asistent koreografa: JOVANA IKONIĆ

 

ORKESTAR, HOR I PLESNI ANSAMBL OPERE I TEATRA MADLENIANUM

Koncert majstor: VESNA JANSSENS


Lica:

Raul de Gardefu: Vasa Stajkić/Dimitrije Cincar-Kostić

Bobine: Arsenije Tubić/Dimitrije Cincar-Kostić/Đorđe Viktor Vlajić

Metela: Branislava Podrumac/Jana Pogrmilović/Anja Orelj

Baron de Gondremark: Miloš Đorđević/Srđan Timarov/Vladimir Andrić

Baronica: Ana Cvetković/Dragana Popović/Branislava Podrumac/Ivana Medić

Žoze: Đorđe Stojković/Vasa Stajkić

Frik: Žarko Stepanov/Vladimir Andrić

Gabriel: Vesna Đurković/Mina Gligorić/Irma Dragičević

Polin: Mina Gligorić/Nevena Đoković/Irma Dragičević

Šeršenula: Ana Bartoli/Anja Orelj

Freja – Klara: Vanja Milačić/Sara Bojić

Urban: Petar Đurđević

Alfons: Milan Milosavljević/Đorđe Kreća

Jozef: Nemanja Bajić

Najavljivačica: Milena Moravčević/Marija Pantin

Gontran: Đorđe Viktor Vlajić/Aleksa Stanilović

HORSKI ANSAMBL: Nina Perišić, Nina Mijalković, Nevena Đorđević, Katarina Kalmar, Anastasija Knežević, Nađa Milošević, Ljubica Damčević, Marija Pantin, Vladimir Bulatović, Ivan Debeljak, Danilo Nedić, Aron Bugarski, Željko Krstić, Aleksa Stanilović, Marko Bogdanić

PLESNI ANSAMBL: Jana Jovićević, Tara Tomašić, Ljubica Nešić, Anđela Aranđelović, Andrea Dobrić, Jelena Nenadović, Luka Stefanović, Marko Mićić, Danilo Fatić

 

Inspicijenti: Vesna Ćurčić Petrović
                   Jovana Gavrilović
Organizator: Aleksandra Stojadinović
Muzička priprema: Vesna Šouc
Korepetitori: Dragana Bunjac, Barbara Kajin
Sufleri: Zorica Popović, Magdalena Kutnjak, Jana Čubrilović
Priprema titlova i titlovanje: Dragan Stevović
Tehnički direktor: Marko Vusić
Šef maskersko - vlasuljarske radionice: Mirjana Rakić
Majstor scene: Milan Ćirić
Realizacija svetla: Vladimir Krunić
A/V realizacija: Zvonko Jelušić
Garderoba: Tanja Vuksanović, Miladin Pavićević

FOTOGRAFIJE I AFIŠA PRVE PREMIJERE >>>

FOTOGRAFIJE I AFIŠA DRUGE PREMIJERE >>>

KRITIKE >>>