Povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Republike Italije i Republike Srbije

SVEČANI KONCERT

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Ove 2019. godine navršava se 140 godina od utemeljenja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, kao i deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda. Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Opera i teatar Madlenianum organizuju ovaj izuzetan umetnički događaj, želeći da publici Beograda poklone najlepše italijanske arije i duete, u izvođenju vrhunskih italijanskih i srpskih umetnika i pod palicom jednog od najangažovanijih italijanskih maestra.

Alberto Veronesi (dirigent)
Alberta Veronezija nazivaju stručnjakom za verizmo operu, naročito za dela Pučinija, Leonkavala i Maskanjija. Kada sagledamo njegov rad na delima ostalih kompozitora, među kojima su i Salijeri i Belini, onda vidimo da je iskustvo Alberta Veronezija mnogo šireg spektra. U carstvu orkestra on izvodi kompletan repertoar simfonija Betovena, Bruknera, Malera i Šostakoviča, kao i popriličan broj italijanskih savremenih dela. Veronezi je 1990. godine imenovan za muzičkog direktora Festivala Pučini u Tore del Lagu, koji uspešno vodi do danas.

Donata D’Anuncio Lombardi (sopran)
Donata D’Anunćo Lombardi dobitnica je nagrade l’Albo D’Oro Pučini za uloge: Mimi, Magde, Liju, Madam Baterflaj, Sestre Anđelike, Manon Lesko. Uz njeno ime ide laskavo priznanje da je jedna od najvećih interpretatorki Pučinijevih dela. Među brojnim nagradama dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju posvećenom kamernoj muzici Frančeska Paola Tostija. Pored Ž. K. Malguara dobitnica je nagrade za čistotu izvođenja Mocartovih dela i za Bahovu Misu u h-molu. Dobila je i nagradu kritike „Domeniko Dancuzo”  kao i nagradu za najbolju solistkinju 2012. na Festivalu „Doniceti”. Nastupa u najprestižnijim teatrima u Italiji i svetu.

Branislava Podrumac (sopran)
Branislava Podrumac, višestruko nadarena srpska operska pevačica, dobitnica je nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini, za tumačenje glavne ženske uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja. Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa Operom i teatrom Madlenianum, gde trenutno tumači i ulogu Papagene u verziji za decu Mocartove Čarobne frule, ulogu Eponine u mjuziklu Jadnici i Nede u operi Pajaci. Posebno mesto u njenoj karijeri predstavlja negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike.

Angelo Fiore (tenor)
Anđelo Fiore pobednik je brojnih takmičenja među kojima su Međunarodno takmičenje posvećeno Verdiju u mestu Salsomađore Terme (Parma) i Takmičenje „Tita Rufo”  na kojem je dobio i debitantsku ulogu Vojvode iz Mantove u Livornu. Bio je član Fondacije „Lučano Pavaroti”  u okviru koje je nastupio na brojnim koncertima u Teatru City Center u Njujorku, u Teatru del Verme u Milanu i u Velikom teatru u Breši. Nastupa u vodećim tenorskim ulogama širom sveta.

Nikola Mijailović (bariton)
Nikola Mijailović, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, redovni profesor na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, umetnik je svetskog renomea i čest gost na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta. Pobednik je Petog međunarodnog takmičenja „Lučano Pavaroti” u Filadelfiji 1995, dobitnik je prve nagrade „Mario Lanca” u Filadelfiji 1995, kao i treće nagrade na takmičenju „Lejla Genčer” u Istanbulu 1997. godine. Gostovao je u brojnim velikim svetskim operskim kućama. Njegov repertoar obuhvata četrdesetak vodećih uloga baritonskog faha.