ZAFIR HADŽIMANOV

OdštampajOdštampaj

Zafir Hadžimanov je rođen 25. decembra 1943. u Kavadarcima (Makedonija), od oca Vasila i majke Vere. Godine 1967. upisuje FDU u Beogradu i 1967. sa odličnim uspehom diplomira u klasi profesora Mate Miloševića. Još kao student, postiže izvanredne uspehe u teatru, u svetu filma i šou-biznisa. Osvaja nagrade na svim tadašnjim festivalima: Beograd, Zagreb, Opatija, Split, Skoplje, ali i na internacionalnim festivalima u Sopotu (Poljska) i Varaderu (Kuba). Igra glavne uloge u filmovima Ž. Mitrovića Nož i T. Popova Makedonska krvava svadba, kao i u još nekoliko filmova i na pozorišnim scenama u Beogradu (Pozorište na Terazijama, Atelje 212), Skoplju (Dramski teatar), Novom Sadu (SNP) i Bostonu (Forum Theatre).

U narodu poznatiji kao kantautor dominantan u svetu šansona, kako svoje tako i mnogih drugih vrhunskih poeta. Kao niko drugi u Srbiji i Makedoniji komponovao je desetine šansona i balada na stihove antologijskih pesnika od Konstantina Miladinova, Koste Racina, Blažeta Koneskog, Ace Šopova i Radovana Pavlovskog do Miloša Crnjanskog, Duška Radovića, Desanke Maksimović, Brane Crnčevića... Nagrađivan od Struških večeri poezije 1975. do Internacionalnog Festivala Šansone u Zagrebu 2002. i 2003. godine. Sam, ili sa suprugom Senkom Veletanlić-Hadžimanov, snimio je desetine tonskih nosača, TV programa. Nastupao je na scenama poput Olimpije (Pariz), Opera haus (Sidnej), Baljšoj teatar (Moskva)...

Dobitnik je godišnje glumačke nagrade SNP i specijalne povelje za visok domet u svetu glume Udruženja dramskih umetnika Srbije, jugoslovenske estradne nagrade Istaknuti umetnik Srbije, Nagrade za životno delo skopskog Radija Buba mara (2002), Nagrade za životno delo u glasanju na TV Jesenjin (2003), kao i Zlatne Maske za širenje makedonske kulture po svetu (2006).

Zafir Hadžimanov piše poeziju na dva jezika: srpskom i makedonskom: Šansone na papiru, Pas pevačica (povelja Stražilovo), Azil, Naroden pejač, Brat, kao i knjigu kratkih priča Kiselo-veselo. Godine 2007. objavio je CD Bio je maj  sa svojim najvećim festivalskim uspesima.