ALBERTO TRIOLA

OdštampajOdštampaj

Alberto Triola (Alberto Triola) rođen je u Milanu, Italija. Smatraju ga jednim od najistaknutijih i najcenjenijih operskih imena u Italiji. Triola ima radno iskustvo kao upravnik opere, reditelj i urednik. Od februara 2013. godine pa do juna 2017. godine bio je generalni upravnik opere u Firenci, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino. Svojim radom u upravi pozorišta, a zatim i nominacijom za nadzornika, Triola je na sebe preuzeo do tada neviđen poduhvat na restrukturiranju u ekonomskom, finansijskom i funkcionalnom pogledu, što je rezultiralo ne samo novom organizacijom, već i čvrstom ekonomskom ravnotežom neophodnom za budućnost pozorišta, kao i umetnički preokret Festivala Maggio Musicale, jednog od najstarijih i najprestižnihih evropskih festivala, koji je nedavno prošao kroz nekoliko izuzetno kritičnih godina u svojoj dugoj istoriji. Pravi pokazatelji da je u toj operskoj kući nastupila nova era jesu potpuno nova firentinska operska kuća, sjajna OF/Opera di Firenze, i postavljanje Fabija Luizija (Fabio Luisi) za novog muzičkog direktora, počevši od 2018. godine, koji će na tom mestu naslediti Zubina Mehtu, glavnog počasnog dirigenta.

Od 2010. godine Triola takođe radi i kao umetnički direktor Festivala Valle d’Itria, u gradu Martina Franka (oblast Apulija), koji je pune 42 godine jedan od najvažnijih italijanskih letnjih festivala. Umetnički programi ovog festivala pod Triolinim vođstvom već su dva puta nagrađeni nagradom Abati, što je najprestižnija nagrada kritike u Italiji. Alberto Triola je takođe i direktor Akademije belkanta „Rodolfo Ćeleti“ (Rodolfo Celletti), koja se jedina u Italiji bavi isključivo belkantom i baroknim repertoarom.

Radio je u Milanskoj skali od 1988. do 2002. godine kao asistent produkcije, asistent umetničkog direktora, asistent muzičkog direktora (Rikarda Mutija, Riccardo Muti) i najzad, kao asistent tehničkog direktora. Njegov bogat i raznovrstan profesionalni profil – njegovo muzičko i teatarsko obrazovanje, kao i njegova inženjerska diploma – omogućili su mu da se bavi i umetničkim i upravljačkim poslovima.

Nakon odlaska iz Milana, 2002. godine, radio je kao umetnički upravnik Festivala Due Mondi u Spoletu, uz maestra Đankarla Menotija (Gian Carlo Menotti). U februaru 2003. godine pridružio se teatru „Karlo Feliče“ (Teatro Carlo Felice) u Đenovi kao umetnički direktor, ostavši na tom mestu do 2007. godine, što je u tom pozorištu bio period velikih umetničkih uspeha.

Tokom sedam sezona, od 2002. do 2008. godine, Alberto Triola je takođe bio umetnički direktor Teatra Pončijeli u Kremoni (Teatro Amilcare Ponchielli Cremona), a u sklopu njegovih dužnosti je bio i Festival Monteverdi posvećen renesansnom i baroknom repertoaru.

U julu 2007. godine, prešao je na dužnost pomoćnika generalnog upravnika teatra u Bolonji i generalnog direktora novoosnovanog obrazovnog programa za mlade umetnike (pevače, pedagoge, dirigente, reditelje, scenografe i kostimografe), koji se u bolonjskom teatru odvijao u saradnji sa nekoliko italijanskih i međunarodnih pozorišta, festivala i univerziteta (Fakultet italijanske opere).

Tokom 2010. godine radio je kao umetnički savetnik za obrazovne programe Fondacije Pergolezi-Spontini (Fondazione Pergolesi-Spontini) u Jeziju, a tokom je 2011. godine bio umetnički savetnik u Lirskom teatru u Kaljariju.

Nakon više od dvadeset godina provedenih na poslovima koji se tiču podrške umetničkim aktivnostima, u 2008. godini Alberto je kao reditelj doživeo međunarodni uspeh na Operskom festivalu u Veksfordu (Irska), postavkom Rosinijeve opere Gospodin Bruskino, koja je pobrala sjajne međunarodne kritike i doživela ogroman uspeh kod publike. Tokom 2009. godine Teatar u Bolonji je postavio novu produkciju Pučinijeve Madam Baterflaj, za koju je Alberto Triola uradio sopstveni dramaturški koncept – ta priznata postavka gostovala je širom Italije i imala veliki broj izvođenja praćenih uspehom. Njegova prva režija u Nemačkoj bila je senzacionalna – postavka Bizeove opere Karmen za Teatar u Libeku u aprilu 2011. godine pobrala je pohvale i od publike i od kritike. Nakon tog uspeha, koji se ponovio i naredne sezone, Alberto se pročuo u Nemačkoj i dobio je ponude od nekoliko njihovih vodećih operskih kuća. Nakon iznenađujuće produkcije opere Magbet Đuzepa Verdija u Libeku (januar 2013), usledio je Triolin angažman u Austriji (Kameroper, Teatra u Beču) i zadivljujuća produkcija, za čijih trinaest izvođenja je tražena karta više.

Bio je predsednik Konzervatorijuma „Nino Rota“ u Monopoliju (Bari).

Alberto se redovno odaziva pozivima da drži masterklas obuke u Drezdenu, na prestižnoj Operi Zemper (Semperoper), za mlade umetnike te operske kuće.

Bio je urednik dela Rikardo Muti (Riccardo Muti) u Skali, objavljenog u saradnji između milanske Skale i izdavačke kuće Rizzoli (2001), i autor dela Đulio Gati Kazaza, život i opera

(Giulio Gatti Casazza), koje sadrži slavne memoare o operi, autobiografsko delo ovog legendarnog italijanskog operskog impresarija, objavljeno 2014. godine od strane izdavačke kuće Zecchini Editore.

Intervju sa Albertom Triolom >>>