Alberto Veronezi

OdštampajOdštampaj

Dirigenta Alberta Veronezija (Alberto Veronesi) nazivaju stručnjakom za verizmo operu, naročito za dela Pučinija, Leonkavala i Maskanjija. Iako je maestro u verizmo žanru, kome pripadaju i mnoga manje poznata dela pomenutih kompozitora, kada sagledamo njegov rad na delima ostalih kompozitora, među kojima su i Salijeri i Belini, onda vidimo da je iskustvo Alberta Veronezija mnogo šireg spektra. U carstvu orkestra on izvodi kompletan repertoar simfonija Betovena, Bruknera, Malera i Šostakoviča, kao i popriličan broj italijanskih savremenih dela. Pored velike raznovrsnosti u svom radu Veronezi je takođe jedan od najzauzetijih dirigenata Italije, jer je angažovan na čak četiri radna mesta u isto vreme i to uglavnom u svojoj rodnoj Italiji. Međutim, tokom karijere Veronezi je već nekoliko puta prelazio Atlanski okean i još uvek ga prelazi: godine 2010. prihvatio je imenovanje za muzičkog direktora Njujorškog operskog orkestra i to od sezone 2011. Pritom Veronezi je  snimio veliki broj projekata i većina njih je dostupna u produkcijama muzičkih kuća DG, Chandos, Naxos i Arthaus Music.

Alberto Veronezi (Alberto Veronesi) rođen je u Milanu 1967. godine. Studirao je dirigovanje, klavir i kompoziciju na konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu. Takođe se usavršavao na Akademiji Kiđana u Sijeni. Godine 1992. Veronezi osniva orkestar „Gvido Kanteli“, koji je stalni orkestar konzervatorijuma „Đuzepe Verdi“ u Milanu. Četiri godine kasnije, na poziv svog kolege, italijanskog dirigenta Klaudija Abada, Veronezi sa orkestrom prvi put nastupa na Salzburškom uskršnjem festivalu. U Americi je prvi put nastupio 1998. godine i to na Prolećnom festivalu Bruklinške muzičke akademije, kada je dirigovao Salijerijevog Falstafa.      

Zbog izuzetnog uspeha na ovim nastupima i ostalih koncertnih aktivnosti Veronezi je 1990. godine imenovan za muzičkog direktora Festivala Pučini u Tore del Lagu, a 2001. godine za muzičkog direktora Sicilijanskog simfonijskog orkestra u Palermu i na obe pozicije je još uvek angažovan.

U njegovoj karijeri nizali su se mnogi važni nastupi, među kojima su nastup u Tokiju (2004) i Atini (2005). Na oba nastupa dirigovao je izvođenjem opere Madam Baterflaj. Godine 2006. Veronezi je napravio prvu seriju snimanja svojih projekata za nemačku producentsku kuću DG, počevši snimanje manje poznatom Pučinijevom operom Edgar, na kojoj je sarađivao sa Plasidom Domingom. Godine 2007. Veronezi je, po odlasku Danijela Gatija, imenovan za muzičkog direktora filharmonije Teatra Comunale u Bolonji i time je angažovan na još jednom radnom mestu.

U poznate Veronezijeve projekte za nemačku kuću DG ubraja se i snimak Leonkavalove opere Medičijevi sa Firentinskim orkestrom i horom Maggio Musicale, i Plasidom Domingom, Danijelom Desi i Karlosom Alvarezom.