Miloš Sofrenović

ANATOMIJA VOLJE

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Solo balet

Ovo solo uradak nastoji artikulirati dvosmjernu vezu između glazbe i pokreta, iznad razine riječi, a inspiriran je glazbenim nasljeđem jednog od najvećih dirigenata 20. stoljeća - Wilhelmom Furtwänglerom. Šest segmenata ovog sola komunicira sa sedam energetskih centara / točaka u ljudskom tijelu koje konstantno apsorbiraju i emitiraju energiju. Šest segmenata ovog sola također se ogleda i u šest audio zapisa ovog velikog njemačkog dirigenta. Glazba Wilhelma Furtwänglera zasniva se na činjenici da ona u sebi nosi ljudsku vrijednost. To je jedno autentično iskustvo koje se ne može naknadno kopirati ili ponoviti, zato što svaki puta predstavlja autentično iskustvo trenutka koji reflektira i iskazuje sveukupnost čovjeka. Na isti način, pokret jednom izveden i odgledan predstavlja autentični doživljaj trenutka koliko god bio striktno koreografiran. Pokret nikada ne može biti isti, čak i onda kada je ponovljen s perfektnom preciznošću.​

 

„ANATOMIJA VOLJE”

Susret sa Vihellmom Furtvenglerom

Koncept i izvođenje: Miloš Sofrenović

Dizajn zvuka: Stevan Milosević

Klavir: Dina Čubrilović

Dizajn kostima: Katarina Vuković

Fotografija: Ksenija Španec

Trejler: Chris Clow

„Umetničko delo ne treba samo biti ogledalo čovekovog nervnog sistema, moći opservacije, posledice, hladnokrvnosti i iskrenosti donošenja zaključaka ili rafiniranosti čula, nego treba biti ogledalo sveukupnosti čovekove.”- Vilhelm Furtvengler

1. U današnjem vremenu koje fascinira jezik i lingvistika, lako je zaboraviti da visok stepen mišljenja je moguć bez upotrebe reči , putem ili zvuka ili pokreta. Ovaj solo komad ima za pokušaj da artikuliše dvosmernu vezu izmedju muzike i pokreta, iznad nivoa reči. 

2. Ovaj solo je inspirisan muzičkim nasledjem jednog od najvecih dirigenata 20. veka - Vilhelma Furtvenglera. On je uspeo da postigne kompletnu umetničku slobodu bez ulaska u ekscentrizam, izražavajući svoje emocije uz istovremenu oštrinu samokontrole. Njegova muzička linija je bila savršen spoj ekstaze i strategije. Ova istovremena primena dualnosti slobode i kontrole me je najviše fascinirala u procesu pravljenja same koreografije.

3. Šest segment ovog sola komunicira sa sedam energetskih centara / tačaka u ljudskom telu koje absorbuju i emituju energiju sve vreme. Ponekad ove tačke su veoma otvorene, a nekada mogu biti i zatvorene. Šest segmenata ovog sola se takodje ogledaju i u šest audio zapisa ovog velikog nemačkog dirigenta koje sam ovom prilikom odabrao - poslednji u nizu je njegov glas koji nam govori o značaju interpretacije u muzici.

4. Muzika Vilhelma Furtvanglera bazirana je na činjenici da muzika nosi u sebi ljudsku vrednost. To je jedno autentično iskustvo koje ne može biti kopirano ili ponovljeno kasnije, zato što svaki put predstavlja autentično iskustvo trenutka koji reflektuje i izražava sveukupnost čoveka. Na isti način, pokret jednom izveden i odgledan  predstavlja autentični doživljaj trenutka  koliko god striktno koreografisan. Nikada ponovo pokret ne može biti isti, čak i kada je ponovljen sa perfektnom preciznošću.

„Po svojoj prirodi lepo(ta) je izolovana od svega ostaloga. Put koji započinje lepotom nikada ne vodi ka realnosti” - Hana Arent

____________________________________________________________

Miloš Sofrenović, koreograf, reditelj i pedagog (Srbija/Velika Britanija) plesno i koreografsko obrazovanje stekao je pri Laban Centru (plesne akademije) u Londonu. Kao izvođač, koreograf i reditelj dobitnik je nekoliko međunarodnih stipendija od strane Ministarstva kulture Srbije, Soroš Fondacije (Beograd), Dance Web programa (Beč), Dance Omi (Sjedinjene Američke Države), Odyssey Dance Theatre (Singapur). Ostvario je, između ostalih, uspješne umetničke saradnje s koreografima poput: Ana Sanchez Colberg (London), Kit Johnson (Kopenhagen), Liz King (Beč), Deni Ten (Singapur), Mihail Honeseau (Berlin), Filip Armati (Lokarno), Žak Valenta (Rijeka), Sonja Vukićević (Beograd). Svoja dela predstavio je na festivalima u New Yorku, Edinburgu, Londonu, Beču, Istanbulu, Singapuru, Stokholmu, Grazu, Beogradu, Zagrebu, Skopju, Novom Sadu, itd. Usavršavao se u području koreografije s pedagozima poput: Suzana Linke, Jonathan Burrows, Christina Kono (dugogodišnji pedagog skupine Pine Bausch), Vera Mantero, Ko Murobishi i drugima. Specijalizirao se u području solo plesne forme inspirirane njemačkim Tanz Theaterom i japanskim Buto plesom. Umjetnički je direktor Međunarodnog Festivala Koreografskih Minijatura (Beograd) i selektor je INFANT Festivala (Novi Sad).