19. Beogradski festival igre

Batševa ansambl - Tel Aviv, Izrael

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

1. i 2. april 2022. u 20 časova
Velika scena Madlenianuma

 

Tri

koreograf: Ohad Naharin

kostimi: Rakefet Levy / Eri Nakamura

dizajn svetla i scene: Avi Yona Bueno (Bambi)

dizajn zvuka: Ohad Fishof

 

muzika:

Bellus - J.S. Bach: Goldberg Variations, performed by Glenn Gould

Humus – Ohad Fishof

Secus – Chari Chari- ”Favorite Final Geisha Show”, Kid 606 - ”Flutter”+ Rayon – ”Mount Carmel” (mix: Stephan Ferry), AGF – ”Ambient Trust”, Chronomad (Wahed), ”Private Birds”  ”You Stop”, Fennesz – ”On”; Rajesh Roshan – ”Na Tum Jano Na Hum”, Seefeel – ”Me”, Brian Wilson and The Beach Boys – ”You're Welcome”

 

trajanje: 70’

premijera: Israel Festival, Jerusalem, 2005 / performed by Batsheva Ensemble dancers, season 2021/22: Yarden Bareket, Maya Botzer Simhon, César Brodermann, Emil Brukman, Nathan Chipps, Guy Davidson, Li-En Hsu, Alma Karvat Shemesh, Roni Milatin, Dor Nahum, Tom Nissim, Danai Porat, Avigail Shafrir, Ido Toledano, Naomi Turnpo, Ofir Yannai

Apprentices: Roy Ariam , Adi Blumenreich, Adi Schwarz, Gili Yaniv Amodai

 

Obmotani u naizgled proizvoljne pokrete, igrači Batševe ispituju sopstvene granice stvarajući kompoziciju sile, brzine i strasti. Stalni proces istraživanja Ohada Naharina hrani se njegovom beskrajnom radoznalošću, oštrom intuicijom i fascinacijom telom i pokretom.

Ohad Naharin je stalni koreograf Kompanije Batševa i tvorac Gaga tehnike. Rođen je 1952. godine u Mizri, Izrael. Majka mu je koreograf, pedagog igre i instruktorka Feldenkraisove metode, a otac je bio glumac i psiholog. Uprkos nedostatku formalnog obrazovanja, Naharin se pridružio Kompaniji Batševa 1974. godine. Tokom prve sezone, gostujući koreograf Marta Grem ga je pozvala da se pridruži njenoj kompaniji u Njujorku. Između 1975. i 1976. godine, Naharin je pohađao Školu američkog baleta, bio student  Džulijard univerziteta i pratio časove Megi Blek i Dejvida Hauvarda. Zatim se tokom jedne sezone pridružio Bežarovom baletu XX veka u Briselu, da bi se vratio u Njujork 1979. godine i napravio svoj koreografski prvenac u studiju Kazuko Hirabajiši. Od 1980-1990. godine, postavljao je radove u Njujorku i inostranstvu, uključujući komade za Kompaniju Batševa, Kompaniju Kibuc i Holandski teatar igre. Istovremeno, radio je sa svojom prvom suprugom Mari Kadživarom i grupom igrača u Njujorku. Naharin i Kadživara su sarađivali sve do njene smrti 2001. godine. Godine 1990., postavljen je za umetničkog direktora Kompanije Batševa, a iste godine je osnovao podmladak glavne trupe – Batševa ansambl. Od tada je kreirao preko trideset radova za obe kompanije. Nakon skoro trideset godina vođenja trupe, Naharin je napustio mesto umetničkog direktora Batševe, 2018. godine, nastavljajući da sarađuje kao stalni koreograf. Pored svog scenskog delovanja, razvio je inovativni jezik pokreta Gaga, zasnovan na istraživanju povećanja senzacije i mašte, kroz koji se stiče svest o formi, pronalaze novi obrasci kretanja i prevazilaze zacrtane granice. Gaga je svakodnevni trening za njegove igrače i globalno rasprostranjena tehnika među profesionalcima i amaterima u igri. Naharin se tokom detinjstva bavio muzikom, pa je kasnije svoj koreografski rad prožimao jedinstvenim muzičkim darom. Sarađivao je sa izraelskom rok grupom The Tractor's Revenge (“Kir”, 1990), kompozitorima Avijem Balelijem (“Anafaza”, 1993), Ivrijem Liderom (“Z / na”, 1995) i Grišom Lihtenbergerom (“Poslednje delo”, 2015). Pod pseudonimom Maksim Varat komponovao je muziku za “MAKS” (2007), montirao i miksovao numere za filmove “Mamootot” (2003), “Hora” (2009), “Sadeh21” (2011), “Rupa” (2013), “Poslednje delo” (2015) i “Venecuela” (2017). Naharinov rad je prikazan u nekoliko filmova. U dokumentarcu “Izvan fokusa” (2007), režiser Tomer Hejman snimio je proces restauracije komada ”Dekadens” za trupu Cedar Lake. Godine 2015, braća Hejman prikazuju dokumentarac o Naharinu, “Gospodin Gaga”, na oduševljenje kritike i publike. Građanin Izraela i SAD, Naharin trenutno živi u Izraelu sa suprugom, igračicom i kostimografkinjom Eri Nakamurom i njihovom kćerkom Nogom.

 

Kompanija Batševa je od kritike priznata i od publike široko prihvaćena kao jedna od najvažnijih kompanija savremene igre na svetu. Zajedno sa Batševa ansamblom, trupa se može pohvaliti sa 34 igrača iz Izraela i iz inostranstva. Kompanija Batševa je najveća kompanija igre u Izraelu, koju krasi veliki broj nastupa na domaćim i inostranim scenama, odnosno preko 250 izvedenih predstava i oko 100.000 gledalaca godišnje. Kao jedan od najpriznatijih svetskih koreografa, Ohad Naharin je preuzeo ulogu umetničkog direktora trupe 1990. godine, i poveo je u novu eru, vođen svojom avanturističkom kustoskom vizijom i prepoznatljivim koreografskim rečnikom. Nakon skoro 30 godina vođenja trupe, Naharin je napustio funkciju umetničkog direktora, 2018. godine, ali nastavlja da radi kao stalni koreograf trupe. Septembra 2018. godine, Gili Navot je preuzela ulogu umetničke direktorke trupe. Batševini igrači učestvuju u svim kreativnim procesima u studiju, ali i stvaraju svoja dela u okviru godišnjeg projekta “Batševini igrači kreiraju” uz podršku Fonda Majkla Sela za napredak mladih umetnika. Batševa kompanija igre osnovana je kao repertoarska kompanija 1964. godine od strane baronice Batševe de Rotšild koja je za prvog umetničkog savetnika imenovala Martu Grem. Od 1989. godine, sedište trupe je Centar Suzan Delal u Tel Avivu.

Božije akrobate!
© San Francisco Chronicle

Hipnotišuća igra od prvog trenutka... estetsko i ushićeno iskustvo... komad koji miluje dušu, komad od koga ne želite da se rastanete.
© Israel Today

fotografije:  Ascaf 2021