Koncert za 8. mart

CHALABAN BEND

OdštampajOdštampaj

KONCERT MAROKANSKE GNAWA I JAZZ FUZIJE

8. mart u 19.30 časova, Velika scena Madlenianuma

Povodom obeležavanja 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroko i Republike Srbije

 

Marokanski muzičar Said Tichiti je 1999. godine u Budimpešti osnovao Chalaban Bend. Bend je veoma aktivan na svetskoj muzičkoj sceni centralne i istočne Evrope i na veoma originalan način testira otvaranje marokanske muzike ka tradicionalnoj muzici srednje Evrope, kao i ka balkanskom i ciganskom stilu.

Vođa benda, Said Tichiti, poreklom je iz grada Guelmima na jugu Maroka, a diplomirao je na Dramskom institutu u Rabatu. Na početku svoje muzičke avanture odabrao je da se bavi muzikom koji potiče odakle su njegovi roditelji, i to stilovima Gnava, Ganga, Hasani i Guedra. Sa željom da spoje instrumente i melodije juga i severa, istoka i zapada, oni svojim radom prevazilaze okvire vizije narodne muzike. To je ralog zašto je svaki koncert ili album Chalaban benda ispunjen pustinjom i duhovnošću kroz koje se prožimaju melanholočne melodije srednje Evrope, a na kraju se čuje prizvuk transa. Chalaban bend do sada ima 6 albuma: Marokanski nomad, Marokansko proleće, Al Baraka, Nejdeb, Slobodan hašiš i najnoviji Gleimim, koji je bend predstavio u Palati umetnosti u Budimpešti, na svom odmah rasprodatom koncertu. 

Ove 2022. godine obeležava se 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Maroka i Srbije i Godina Maroka u Srbiji. Povodom ovog radosnog događaja i u znak odličnih prijateljskih odnosa naših naroda, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu pripremila je program sa nizom umetničkih i kulturnih aktivnosti (muzički koncerti, filmski festivali, književne konferencije) u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture srpskoj javnosti.

 

Muzičari Chalaban benda:

Said Tichiti: gembri, lauta, perkusije i vokal

Khalid Moutahir: perkusije i vokal

Kovacs Balint: gitara

Kovacs Ferenc: Truba i violina

Torják David: bas gitara

Golovics Ferenc: bubnjevi