NOVI MJUZIKL NA SCENI MADLENIANUMA

COMPANY

OdštampajOdštampaj

Za novu muzičku komediju menadžment Madlenianuma, na čelu sa umetničkim direktorom Andrejom Rackovim, je odabrao muzičku komediju Company, na muziku i stihove Stivena Sondhajma i po knjizi Džordža Furta. Originalna produkcija na Brodveju iz 1970, koju je radio i režirao Harold Princ, dok je orkestraciju radio Džonatan Tunik, nominovana je za rekordnih 14 nagrada Toni, osvojivši šest. Company je bio među prvim „knjiškim“ mjuziklima koji su se bavili savremenim zabavljanjem, brakom i razvodom, i značajan je primer „konceptualnog mjuzikla“ bez linearnog zapleta. U seriji vinjeta, Company prati neženju Bobija u interakciji sa svojim oženjenim prijateljima, koji priređuju žurku za njegov 35. rođendan. U Madlenianumu se od kraja prošle godine rade muzičke probe pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, koja je  zajedno sa Jovanom Jezdović uradila i prepev stihova, po prevodu Zorana i Ivane Paunović, režijske probe vodi Nebojša Bradić, za scenografiju je zadužen Geroslav Zarić, kostimograf je Marina Medenica, a koreograf Vera Obradović, lekturu će raditi Dijana Marojević. Premijera ovog mjuzikla se očekuje 15. marta na Velikoj sceni Madlenianuma.

Mjuzikl Stivena Sondhajma je promenio pravila igre i na scenu je doneo sofisticiran i iskren pogled na moderne veze odraslih. Od najpoznatijeg kompozitora muzičkog pozorišta, njegov mjuzikl Company se u velikoj meri smatra začetnikom modernog muzičkog žanra - žanra mračne komedije. Ujedno ova muzička komedija je dobila 6 nagrada Toni, uključujući: najbolji mjuzikl, najbolja muzika i tekst, najbolja režija, najbolja scenografija i najbolji roman po kojoj je mjuzikl nastao. I obnove mjuzikla 2007. i 2022. su osvojili Toni nagrade u različitim kategorijama.

U noći svog 35. rođendana, potvrđeni neženja Robert razmišlja o svom statusu neoženjenog. Tokom niza večera, pića, pa čak i venčanja, njegovi prijatelji - „oni dobri i ludi ljudi [njegovi] venčani prijatelji" - objašnjavaju prednosti i mane života sa bračnim drugom. Robert, koji je uvek bio samac, primoran je da preispita svoje čvrsto zadržavanje statusa neženje tokom niza urnebesnih interakcija.

Muzička komedija Company nije samo izneverila stereotip „momak dobija devojku", sadražaj koji je tipičan za brodvejski mjuzikl, već uspešno „pivotira" oko momka koji čak i ne gleda za devojkom, iako se sastaje sa tri. Robert se na dan svog 35-tog rođendana suočava sa činjenicom da je singl, za razliku od njegovih prijatelja koji se svi nalaze u srećnim brakovima (kako on to vidi). Gde je on? Gde to vodi? Zar ne bi mogao da počne da misli o... braku? Ova muzička komedija je priča o životu, ljubavi i usamljenosti u velikom gradu.

Delo karakteriše izuzetno živahna i energična partitura sa mnogim najpoznatijim pesmama Stivena Sondhajma. Snaga dela leži u živopisnim, ali stvarnim likovima, svako u publici će videti odraz sebe u barem jednom od likova na sceni. Company ima briljantno živu i energičnu partituru koja sadrži mnoge od najpoznatijih pesama Stivena Sondhajma i svetski poznatih numera: Company, You could drive a person crazy, The Ladies who Lunch, Side by Side i Being Alive..

Glavnu ulogu u komadu Roberta tumači Slaven Došlo. Njegova „družina” su: Vanja Milačić, Branislava Podrumac, Ivana Popović, Jelena Jovičić, Olivera Bacić, Nataša Marković, Tanja Živković, Tatjana Dimitrijević, Daniel Sič, Žarko Stepanov, Hadži Nenad Maričić, Nikola Bulatović i Petar Đurđević.

Delo se izvodi u saradnji sa Music Theatre International www.mtishows.eu.

Fotografije sa prve probe >>>