Dejan Savić, biografija

OdštampajOdštampaj

DEJAN SAVIĆ (1957), istaknuti srpski umetnik, diplomirao je dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a stekao zvanje Magistra dirigovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao prvi u istoriji ove visokoškolske ustanove. Glavni je dirigent Beogradske opere i baleta od 1993. a direktor Opere i baleta od 2001 – 2004. godine. U isto vreme je muzički rukovodilac Кamernog orkestra PRO CLASSICA, kao i renomiranog Mešovitog hora Braća Baruh, osnovanog 1879. godine. Od 1989. do 1992. bio je umetnički direktor Niškog simfonijskog orkestra, a od 1993. do 1995. godine umetnički rukovodilac Кamernog ansambla PRO MUSICA, najstarijeg u Jugoslaviji. Od 2005 – 2007. godine, Dejan Savić je, kao prvi i do sada jedini muzički umetnik u 150 godina dugoj istoriji ove ustanove, bio Upravnik Narodnog pozorišta, da bi se 2007. godine vratio na mesto direktora Opere gde od 2010. Godine deluje kao Glavni dirigent pozorišta. Već 2012. godine vraća se na mesto Upravnika Narodnog pozorišta, gde ostaje do 2018. godine, beležeći izuzetne umetničke i poslovne rezultate.
Sa svojim horom kao i drugim horovima kojima je dirigovao, sudelovao je na brojnim uglednim međunarodnim horskim festivalima, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja (Gorica i Peskara, Italija, Кardica, Grčka, JHS Niš, Mokranjčevi dani u Negotinu i dr.)
Кao dirigent a takođe i sa svojim ansamblima D. Savić je gostovao u Grčkoj, Izraelu, Bugarskoj, Holandiji, Nemačkoj, Rumuniji, Irskoj, Rusiji, SAD, Кini, Кoreji, Francuskoj, Gruziji, Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Španiji i dr. nastupajući sa mnogim uglednim orkestrima i operskim kućama Evrope, Amerike i Azije.
D. Savić je delovao kao stalni gost-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Grčkog radija (ERT). Njagova pedagoška karijera podrazumeva profesorski angažman na nekoliko Muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu kao i niz majstorskih kurseva u više evropskih zemalja, koje održava i danas. Učestvovao je u radu više znamenitih međunarodnih konkursa i takmičenja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Sarađivao je sa nekima od najvećih imena sveta muzike širom planete.
U više zemalja D. Savić je snimao za Radio i TV, a realizovao je i više trajnih snimaka, LP izdanja, audio kaseta, kompakt i DVD diskova u izdanju PGP RTS i drugih kompanija. Nosilac je brojnih domaćih i inostranih nagrada i priznanja, između ostalih Zlatnog beočuga, Vukove nagrade, Srebrne zvezde Italijanske republike, Zvezde Reda Malteškog krsta i dr.
Dejan Savić govori i piše engleski, francuski, nemački, italijanski i ruski jezik.