ĐORĐE STANKOVIĆ, dirigent

OdštampajOdštampaj

Đorđe Stanković diplomirao je i magistrirao dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Darinke Matić-Marović.  Stručno se usavršavao kod maestra Angela Šureva i Mladena Jagušta. Godine 2002. učestvovao na Šestom svetskom simpozijumu o horskoj muzici u Mineapolisu, a 2003. godine bio je stipendista Uneska na master-klasi za baroknu muziku u Francuskoj. Iste godine na osnovu biografije i video snimka izabran je za asistenta dirigenta Denisa Kinija na master-klasi u Njujorku. Godine 2005. učestvovao je na Sedmom svetskom simpozijumu o horskoj muzici u Kjotu (Japan).

U svom dosadašnjem radu beleži saradnju s brojnim domaćim i stranim ansamblima kao što su: Beogradska filharmonija, Umetnički ansambl vojske „Stanislav Binički”, Mešoviti hor RTS, Ansambl Pozorišta na Terazijama, Akademski hor „Španac”, Državni akademski simfonijski orkestar Uljanovska (Rusija), Festivalski ansambl u Njujorku. Jedan je od osnivača Zemunskog kamernog orkestra. Od 2003. godine angažovan je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, kao asistent dirigenta i korepetitor. Na sceni „Raša Plaović” tokom tri sezone dirigovao je operu Don Kihot.
Asistent dirigenta bio je na pripremama predstava: Na uranku, Evgenije Onjegin, Slepi miš, Bal pod maskama, Kavalerija rustikana, Đani Skiki.

2005. godine Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila mu je Zlatnu značku za nesebičan doprinos razvoju kulture, pod pokroviteljstvom ministra za dijasporu Vlade Republike Srbije. Od 2006. godine postavljen je za šefa hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Pripremao je ansamble za opere: Karmen, Nabuko, Aida, Pajaci, Don Paskvale, Hasanaginica, Lučija od Lamermura i dr. Dirigovao je opere: Mocart i Salijeri, Don Đovani, Italijanka u Alžiru, Verter i dr.

U Operi i teatru Madlenianum dirigovao je u jednim od najpoznatijih svetskih mjuzikla, Jadnici (Les Miserables), u više od trideset predstava, a pripremao je i dirigovao i mjuzikl Rebeka (premijera 9.12.2012).