19. Beogradski festival igre

Emanuel Gat Dance - Marsej, Francuska

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

29. mart 2022. u 20 časova
Velika scena Madlenianuma

Vozljubavi2020

 

koreografija, svetlo: Emanuel Gat
dizajn kostima: Thomas Bradley
muzika: Ideas as Opiates, The Prisoner, The Working Hour (piano version), Mad World, Pale Shelter, Memories Fade, The Way You Are, Listen, Everybody Wants to Rule the World, The Big Chair, Shout, Famous Last Words, Sawing the Seeds of Love by Tears for Fears
krojenje kostima: Thomas Bradley, Wim Muyllaert
tehnička direkcija: Guillaume Février
kreacija, izvođenje: Eglantine Bart, Thomas Bradley, Robert Bridger, Gilad Jerusalmy, Péter Juhász, Michael Loehr, Emma Mouton, Eddie Oroyan, Rindra Rasoaveloson, Ichiro Sugae, Karolina Szymura, Milena Twiehaus, Sara Wilhelmsson, Jin Young Won

trajanje: 75’
premijera: Opera Comedie, Montpellier Danse, 2020.

produkcija: Emanuel Gat Dance
koprodukcija: Festival Montpellier Danse 2020, Chaillot - Théâtre national de la Danse, Sadler’s Wells London, Arsenal Cité musicale - Metz, Theater Freiburg, with the support of Romaeuropa Festival.

„Vozljubavi2020” se kreće u prostoru nabijenom referencama, kontrapunktima i beskrajnim mogućnostima, gde pokret i zvuk iznova međusobno komuniciraju, otkrivajući iz drugog ugla očigledne, a gotovo prozirne slojeve u kojima se ljudi okupljaju, razdvajaju, guraju i vuku, preispituju, odlučuju i idu napred. Savremeni mjuzikl za 14 igrača, vraća nezaboravnu muziku britanskog sastava Tears for Fears, kroz prepoznatljive hitove nastale tokom jedne sjajne decenije. Koreografska oda zvuku i vibraciji 80-ih, sa svojim utopijskim pogonom i epskom brazdom.

Emanuel Gat je rođen u Izraelu, 1969. godine. Njegov prvi susret sa igrom se dogodio kada mu je bilo 23 godine, na radionici koju je vodio Nir Ben Gal. Od 1994. godine, počeo je da radi samostalno kao igrač i koreograf. U okviru Centra Suzan Delal u Tel Avivu, 2004. godine je osnovao trupu Emanuel Gat Danse, razvijajući širok repertoar. Sa svojom nezavisnom kompanijom, kreirao je 2004. godine ”Zimsko putovanje”, a zatim i “Posvećenje proleća”, komad za koji je dobio Besi nagradu 2006. godine. Godine 2007. seli se u Francusku, gde dobija mogućnost da radi u okviru Kuće igre u Istru. Postaje pridruženi umetnik Festivala igre u Monpeljeu, 2013. godine, što je omogućilo rađanje naslova “Goldlandbergovi” i “Ugaone etide”, ali i prezentaciju foto instalacije koja je označila njegov debi kao fotografa. Tokom 2014. godine, kreirao je “Romantičnu plažu”, zatim “Sunčano” 2016. godine i “Desetradova” u saradnji sa Baletom lionske Opere, 2017 godine. Stalni umetnik Nacionalnog teatra Šajo postaje 2018. godine, i u tom periodu za frankfurtski Moderni ansambl kreira komad “Priča vode”. Njegovi radovic su prikazani na najprestižnijim pozorišnim scenama i na najvažnijim festivalima širom sveta tokom prethodnih 25 godina, uvek u izvođenju snažne i raznolike grupe dugogodišnjih saradnika. Paralelno sa koreografskim poslom, Gat potpisuje dizajn svetla za sve svoje naslove, što čini rasvetu neraskidivim delom kreativnog procesa. U jeku pandemije, kreirao je “Vozljubavi2020” na muziku sastava Tears for Fears. Komad je premijerno izveden između dva lokdouna, početkom oktobra 2020. godine, na neverovatno oduševljene publike i kritike. Gat je trenutno stalni saradnik Arsenala u Mecu. Kao koreograf je često angažovan od strane vrhunskih kompanija poput Baleta pariske Opere, Baleta lionske Opere, Sidnejske kompanije igre, švedskog Kraljevskog baleta, poljskog Nacionalnog baleta, berlinskog Državnog baleta... Tokom svoje karijere, razvio je bogat metodološki pribor alata, ali i jedinstveni pedagoški pristup u stvaranju igre. Zbog toga je stalni gost najvažnijih škola i obrazovnih institucija u svetu.

 

U slavu tela, pozorišta, života!

©The New York Times