Od 4. do 12. maja 2018.

EVROPSKI OPERSKI DANI

OdštampajOdštampaj

9. maj od 19.30 Don Đovani V.A. Mocarta

11. maj od 17.30 Prezentacija rada Muzičke radionice Madlenianuma
             od 18 časova Ljubavni napitak G. Donicetija, opera za mlade

Proslava dvanaestih Evropskih operskih dana, u koje je uključena i Opera i teatar Madlenianum, su šansa za jačanje našeg nasleđa i prilika da se naša opera pokaže kao deo evropskog nasleđa. Ova godina teče pod sloganom “spoj prošlosti i budućnosti”, a oznaka #EuropeforCulture (EvropaZaKulturu) ima za cilj angažovanje svih kako bi se otkrila i delila kultura širom Evrope.
Evropska kultura je deo našeg zajedničkog identiteta. U vreme kada se čini da je politička i ekonomska Evropa veoma krhka, važno je podsetiti građane na našu zajedničku kulturnu baštinu i ohrabriti njihovo učešće u tekuća dešavanja, istovremenim podržavanjem razvoja kreativne industrije i otvorenog govora i kroz umetnost.

Ove godine pozivamo vas da uzmete učešće u interesantnim programima naše operske kuće, koja otvara svoja vrata svim starosnim dobima: od najmlađih do pripadnika trećeg doba. Za Evropske operske dane izvešćemo dve opere, našu poslednju opersku produkciju Don Đovani, i prvu koprodukciju sa Narodnim pozorištem u Beogradu i našu veoma popularnu operu za mlade Ljubavni napitak. Pratite nas i na društvenim mrežama i učestvujte u nagradnoj igri o poznavanju opere sa repertoara Madlenianuma koja može da vam donese nagrade.
U večito intrigantnoj priči o zavođenju, ljubavi i manipulisanju, u operi V.A. Mocarta Don Đovani, koja se izvodi 9. maja, prvi put nastupaju u ovoj predstavi: Vasa Stajkić u naslovnoj ulozi, bartion, solista Srpskog narodnog pozorišta, dobro poznat vojvođanskoj publici, Ana Petrović kao Dona Elvira, sopran, solistkinja koju pamtimo iz opera Čarobna frula i Ljubavni napitak u Madlenianumu, Mihailo Šljivić kao Komendatore, bas koga publika Madlenianuma poznaje upravo iz opera namenjenih mlađoj publici, a koji veoma uspešno gradi karijeru u Italiji. Dirigent je Dijana Cvetković, pojavljuju se i sledeći solisti: Snežana Savičić Sekulić kao Dona Ana, njegova kći, Marko Živković kao Don Otavio, njen verenik, Dragoljub Bajić, kao Leporelo, sluga Don Đovanija, Marko Pantelić kao Mazeto, mladi seljak i Sofija Pižurica kao Cerlina, njegova nevesta, uz hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera Ljubavni napitak Gaetana Donicetija deo je programa Madlenianuma namenjenih mladima, koji je pokrenut 2013. godine sa željom da stvaramo operski podmladak, buduće ljubitelje operske umetnosti. Opera se izvodi na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju, a karte su zbog popularizacije opera besplatne.
Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme i mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Na kraju, najvažnije je upoznati pravu ljubav, pronaći prave vrednosti u životu i potvrditi da život ima smisla jedino ako ga delimo sa osobom koju volimo. Režija i dramatizacija Tadija Miletić, klavirska pratnja Dragana Anđelić Bunjac.

Madlenianum već više od deset godina obeležava Evropske operske dane, jednu od najeminentnijih operskih dešavanja koje obeležava na stotine operskih kuća širom Evrope! Ove godine kao jedan od programa pripremili smo poseban interaktivan program koji uključuje Muzičko-dramsku radionicu Opere i teatra Madlenianum pod rukovodstvom Tadije Miletića i Ane Radivojević Zdravković. Mladi operski umetnici će pre početka predstave Ljubavni napitak u foajeu i na pjaceti ispred pozorišta imati javni čas na kojem će učestvovati i publika, a sve u cilju promocije i prezentacije operskog stvaralaštva i dramske umetnosti.

Evropski operski dani su zajednička inicijativa Opera Europa i RESEO, u saradnji sa Réunion des Opéras Francuska, Opera XXI Španija, NOCC UK, OMTF UK, OperaNorge Norveška i AMT Rusija.
OperaVision je besplatna platforma za strimovanje koju vodi Opera Europa u saradnji sa 30 pozorišta iz 18 zemalja i podržana je od strane programa Evropske Unije i programa Kreativna Evropa. Film Madlenianum Proslava 4 veka opere je postavljen na platformu kao najbolja promocija proslave ovog vrednog jubileja, a sada će moći da ga vide i posetioci YouTube kanala Madlenianuma. Za više informacija posetite www.operavision.eu.
OnStage2018 slavi ulogu svojom izvedbom umetnosti u evropskom kulturnom nasleđu; Ovde pogledajte kalendar izvođenja umetničkih događaja koji doprinose obogaćivanju našeg kulturnog nasleđa www.onstage2018.eu

Vasa Stajkić, bariton
Solista Srpskog narodnog pozorišta, gostujući solista u pozorištu Antonina Dvoržaka u Ostravi u Češkoj, gost solista u Operi i teatru Madlenianumu. Solista na koncertima Simfonijskog orkestra RTS-a i orkestra Akademije umetnosti iz Novog Sada.
Diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku operske pevanja u klasi prof Violete Pančetovic Radaković.
Vodeće uloge: Simon Bokanegra (Sajmon), Travijata (Žermon), Don Đovani (Don Đovani), Seviljski berberin (Figaro), Pikova dama (Jeletski), Madam Baterflaj (Šarples), Boemi (Marčelo), Lučija od Lamermura (Gospod Enriko Ešton), Ljubavni napitak (Belkore), Faust (Valentin), Slepi miš (dr Falke), Ero s onog svjeta (Sima), Pajaci (Silvio), Toska ( Anđeloti), Karmen (Morales), Karmina Burana (solo bariton).
Osvojio je brojne muzičke nagrade, kod nas i u inostranstvu, još kao mlad pevač.

Ana Petrović, sopran
Završila je diplomske i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirala je na katedri za Engleski jezik i književnost. Od 2015. godine, na vokalnoj tehnici radi sa Ajrom Sifom (SAD). Pohađala je mnoge majstorske kurseve, od kojih posebno ističe rad sa baritonom Davidom Bižićem.
Od 2013. godine nastupa u Madlenianumu u ulogama Papagene u Mocartovoj Čarobnoj fruli i Donicetijevom Ljubavnom napitku. Od 2014. godine nastupa kao solistkinja u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je debitovala kao Mimi u Pučinijevim Boemima (2014), kao Tatjana u Onjeginu Čajkovskog (2017), a u januaru 2018. godine kao Dezdemona u Verdijevom Otelu.
Od 2010. godine radi kao profesor engleskog jezika na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Univerzitetu Singidunum.

Mihailo Šljivić, bas
Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu - odsek Telekomunikacije (smer Audio i video tehnologije), zatim završava srednju muzičku školu ''Stanković'' i upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Prof. Radmile Smiljanić. Nastavlja studije u klasi vanr. Prof. mr. Nikole Mijailovića, kod koga vrlo uspešno završava osnovne, a kasnije i postdiplomske (master) studije na kraju kojih je bio angažovan kao solista u Srpskom Narodnom pozoristu u Novom Sadu.
Nakon studija učestvuje u tekućem repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvario već preko trideset zapaženih uloga. Takođe aktivno učestvuje i u repertoaru opere Madlenianum iz Zemuna, pevajući uloge Zarastra u operi Čarobna frula i doktora Dulkamare u operi Ljubavni napitak.
U sezoni 2016/17. je posle sjajne saradnje u Narodnom pozorištu sa umetničkim direktorom teatra Carlo Felice u Đenovi - maestrom Đuzepeom Akvavivom na operi Đani Skiki (uloga Simona), dobio poziv da gostuje u operi Falstaf (uloga Pistole) tog teatra u kojoj je debitovao sa velikim uspehom. Posle veoma zapaženog predstavljanja italijanskoj publici pozvan je da ponovo gostuje sa prvim ulogama u operama Turandot (uloga Timura, 2016/17.), zatim u Rigoletu (Sparafučile) i Normi (Orovezo) (u sezoni 2017/18.) gde dobija izrazito pozitivne kritike (Le Salon Musical:''Sparafučile Mihaila Šljivića karakteriše mekan, dubok i sonoran glas, dobra dikcija i impozantno scensko prisustvo'').
Koncertirao je solistički u brojnim značajnim dvoranama Beograda i širom Srbije, često puta sa mentorom Živanom Saramandićem i primadonom Milkom Stojanović. Takođe, gostovao je sa mnogim cenjenim maestrima, orkestrima i ansamblima kako u zemlji tako i u inostranstvu (Italija, Španija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Bugarska, Grčka, BiH, Slovenija, Hrvatska...)
Imao je više uspelih solo nastupa i na festivalima horova, osvajajući sa njima vredne nagrade i priznanja. Dobitnik je mnogih nagrada sa republičkih i međunarodnih pevačkih takmičenja.