FANTASIA ITALIANA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Četvrtak, 21. april u 19.30
Velika scena MADLENIANUMA

FANTASIA ITALIANA

Koncert u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu

Dirigent: Lorenzo Porzio (Italija)

Pijanistkinja Kristina Pegoraro i orkestar Opere i teatra Madlenianum

Sa prolećem nastavljamo naš ciklus koncerata gde predstavljamo vrhunske umetnike svog zanata. Ovog puta u suorganizaciji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu na našoj Velikoj sceni će nastupiti italijanska zvezda klasične muzike, pijanistkinja Kristiana Pegoraro (Cristiana Pegoraro), u pratnji Orkestra Opere i teatra Madlenianum. Koncertom, pod nazivom Fantasia Italiana, diriguje maestro Lorenco Porcio (Lorenzo Porzio), umetnici će svirati čuvene stavove, uvertire i intermeca italijanskih majstora u novim aranžmanima za klavir i orkestar, a dirigent će se predstaviti i jednom svojom kompozicijom Dvanaesta noć – serenada za gudače. Karte po ceni od 1.200 i 1.400 RSD su u prodaji.

Pijanistkinja italijanskog porekla Kristiana Pegoraro, koju Njujok tajms oslovljava kao „umetnicu najvišeg kalibra“, nastupala je na najprestižnijim scenama u Evropi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Karijeru je započela već sa pet godina, kao „čudo od deteta“ da bi tokom karijere osvojila brojne nagrade, hvaleći je „za sjajnu ličnost, snažan muzički temperament, majstorstvo u fraziranju i izražajnoj umetnosti“. Već sa šesnaest godina je diplomirala sa najvišim pohvalama na Konzervatorijumu u Terniju, Italija. Nastavila je studije kod Jörga Demusa u Beču i Hansa Leigrafa na Mocarteumu u Salzburgu i Visokoj školi umetnosti u Berlinu. Nakon toga nastavila je obrazovanje kod Nine Svetlanove u Menhetn muzičkoj školi u Njujorku.

Ona je prva italijanska pijanistkinja koja izvodi klasične koncerte u Bahreinu, Jemenu i Omanu, kao i sve 32 sonate za klavir Ludviga van Betovena. Pegoraro je, po mišljenju kritičara, „među najboljim interpretatorima kubanske i južnoameričke muzike“, koja je evropskoj publici premijerno predstavila dela latinoameričkih kompozitora Astora Pjacole, Hoakina Nina i Ernesta Lekuona.

Kristiana Pegoraro je i poznata radijska i televizijska umetnica koja nastupa kako na italijanskim, tako i na svetskim radio stanicama, a čest je gost popularnih italijanskih TV programa. Tokom godina Kristijana Pegoraro se pojavljivala pred najvišim svetskim zvaničnicima kao što su predsednik Italije, predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, guverner Njujorka, Njeno kraljevsko visočanstvo velika vojvotkinja Marija Tereza od Luksemburga, italijanski ministar za ekonomski razvoj i predsednik Senata Austrije. Širom sveta je portparol turističke kampanje svoje rodne Umbrije i čest je gost italijanskih ambasada i kulturnih centara u promociji Italije i italijanske muzike.

Njeno klavirsko umeće se može slušati na 28 kompakt diskova. Njen CD Tango melodije Astora Pjacole nagrađen je zlatnom medaljom na prestižnim takmičenju Global Music Award.

Od 2011. godine je osnivač i predsednik Umetničke akademije Narnia (www.narniaartsacademy.com) i umetnički direktor Narnia Festivala, (www.narniafestival.com), neprofitne organizacije čiji je cilj promocija umetnosti i kulturološkog, arhitektonskog i istorijskog nasleđa Italije kroz široku lepezu inicijativa. Akademija i Festival bili su pet puta dobitnici nagrade Zlatna medalja, koju predsednik Italije uručuje za izuzetan program.

Za više detalja o Kristiani Pegoraro posetite sajt www.cristianapegoraro.com

Dirigent Lorenco Porcio je počeo da uči klavir sa sedam godina, a sa jedanaest orgulje kod orguljaša i kompozitora Lorenca Roncija. Studije je završio u Santa Sesiliji kod maestra Federika del Sorta. Od 1996. je glavni orguljaš u Bazilici Svete Marije u Parioliju (Rim). Od 1997. do 2011. nastavio je usavršavanje klavira kod Bjađa Andrijulija, Andrea Samartina, Đovanija Skaramuce i Đina Napa na Konzervatorijumu Santa Sesilija u Rimu. Nastupao je kao solista i pratio polifone horove u nekim od najprestižnijih katedrala i dvorana u Italiji. Radio je sa mnogim značajnim pevačima sa Akademije Santa Sesilia i Opera Teatra, Rimskim akademskim horom, Polifonim horom S. Martino i Horom Svetog Pavla iz Rima. Godine 2003. održao je koncerte u Vatikanu (Sala Rafaelo), u crkvi Governatorato i u Vatikanskim vrtovima pri ponovnom otvaranju Kasine di Pio IV. Studirao je kompoziciju kod Marka Persićetija, a diplomirao je sa najvišim ocenama na Konzervatoriju Santa Sesilija u Rimu kod Frančeska Telija.

Karijeru je započeo kao dirigent orkestra učeći kod Frančeska Karotenuta i Marka Boemija i pohađao master časove Pjera Beluđija. Od 2004. piše i izvodi muziku na klaviru i orguljama za emisije, dokumentarne i kratke TV filmove na televizijama RAI 1, RAI 3, RAI International, Sky Sport, Roma Uno i drugim. U novembru 2005. Radio Uno Rai emituje njegovu Orijentalnu rapsodiju (Razmišljanja o Pekingu) koju je i komponovao i svirao. U maju 2006. debitovao je kao kompozitor u Auditoriumu Parco della Musica u Rimu (Sala Petrasi) tokom manifestacije Kako neobičan život koju vodi Pipo Baudo i održao koncert kamerne muzike u Bazilici Svetog Jovana Lateranskog prilikom obeležavanja 400 godina od otvaranja vatikanskih muzeja. Za vreme božićnih svečanosti 2006. godine svirao je na orguljama tokom mise u Katedrali Svetog Petra, kao i u septembru 2009. i decembru 2011. na misama kardinala Komastrija.

U periodu od 2009. do 2010. bio je prvi asistent dirigenta elitnog orkestra Santa Sesilija Konzervatorijuma u Rimu. Godine 2010. debitovao je kao dirigent Orkestra Tiberina kojim je dirigovao i 2011. godine na koncertu u Katedrali Presvetih apostola (Rim). Od 2010. godine sarađuje sa Akademijom Santa Sesilija kao pijanista i dirigent. Od 2011. godine je glavni dirigent Filharmonijskog orkestra L’Armonica Temperanza, sa kojim redovno gostuje i pozivan je na nastupe u najprestižnijim dvoranama i crkvama Rima.

Godine 2012. osnovao je Orkestar i hor državne škole Convitto Nazionale Vittorio Emanuele II u Rimu. Godine 2013. u okviru Narnijskog festivala, diriguje u prestižnoj Katedrali Orvieto i Auditorijumu San Domeniko u Narniju, Italija. Oba koncerta je snimila televizija RAI 1, a predstavila ih je poznata glumica Barbara de Rosi. U januaru 2014. debituje sa dva koncerta Rimskim filharmonijskim orkestrom, koji su bili odmah rasprodati, u Auditorijumu Serafikum u Rimu i Teatru Manjani u Fidenci (Parma).

U julu 2014. u Narniju diriguje sopranu Katji Ričareli u Auditorijumu San Domeniko i debituje u Teatru Manini sa dve predstave Mocartovog Don Đovanija.

Od novembra 2014. Lorenco Porcio je u UNICEF-u. Zbog velikih zasluga proisteklih iz njegovog rada, predsednik Republike Italije, Karlo Azeljo Čampi, dodelio mu je titulu Vitez Republike.

FOTOGRAFIJE SA KONCERTA >>>