29. maja - 100. izvođenje

FRIDE KALO

OdštampajOdštampaj

Predstava FRIDA KALO 100. put na sceni MADLENIANUMA

 

Za Operu i teatar Madlenianum posebno je zadovoljstvo što jedna od predstava iz bogate produkcije obeležava 100. izvođenje. U pitanju je dramska predstva FRIDA KALO i upravo je ona prva koja od osnivanja pozorišta gospođe Madlene Zepter ima ovaj izvanredno veliki broj susreta sa gledaocima. FRIDA KALO od 28. marta 2006. godine ushićuje gledaoce i zainteresovanost za nju je sve vreme konstantna – ogromna. Premijerno izvođena u prostoru Bel Etage, FRIDA je je, zbog velikog interesovanja, nastavljena sa izvođenjima u prostoru MALE SCENE.

Tim koji je omogućio svojim radom i talentom da svaka stolica već sto puta na predstavi FRIDA KALO bude puna su pisac drame Sanja Domazet, reditelj Ivana Vujić koja je napravila i izbor muzike, dramaturg Slavenka Milovanović, scenograf Kosta Bunuševa, kostimograf Dušica Knežević, koreograf Dunja Mahorčić, Ljiljana Mrkić Popović koja je radila scenski govor, Srđan Jovanović koji je dizajnirao svetlo, Svetlana Volic koja je kreirala video,  a na sceni pre svega u naslovnoj ulozi Dobrila Stojnić i Vanja Milačić, zatim Slobodan Beštić, Vanja Ejdus, Zoran Ćosić, Ivana Jovanović, Goran Daničić, Bogdan Bogdanović, Igor Ilić, Mihailo Jovanović, Bojan Dimitrijević, Vukan Šerbez, Borko Graovac, baletski igrači Dunja Mahorčić, Gala Vujović, Andrea Simić, Anita Budisavljević, Dejana Zlatanovski i Gala Stojnić, kao i slikari u predstavi Kosta Bunuševac, Jelena Milovanović i Nikola Velicki. Naravno, svoj veliki doprinos predstavi na brojnjim izvođenjima dali su i svi koji su radili na dužnostima organizatora, inspicijenta i suflera, dizajnera i realizatora zvuka, realizatora svetla i videa, zatim šminkeri i frizeri, garderoberi, dekorateri, rekviziteri, domaćice predstave, razvodnici...

Predstava o slikarki snažnog duha i vanserijskog dara Fridi Kalo postala je ponos Madlenianuma i jedan od zaštitnih znakova kuće. U vremenu brzog života i intenzivnih promena svuda, pa i u pozorišnim repertoarima, dug život jedne predstave poseban je podvig koji podrazumeva ansambl silan u želji da predstava živi i publiku koja te predstave ne prestaje da bude željna. Trajanje predstave FRIDA KALO svedoči i o tome da ona govori o neprolaznim vrednostima i da je i sama takvog kvaliteta, jer je vreme i moda nisu narušili, već joj je trajanje dalo na dubini i lepoti glumačkog izraza, izraza oslikanog piščevim i rediteljskim idejama.   

Poseban poklon Beograđanima biće predavanje prof dr Nikole Šuice sa temom “Frida Kalo, mentalni generator promene” od 19.00 časova u glavnom holu Madlenianum, kao i projekcija snimka predstave FRIDA KALO, takođe u glavnom holu Madleniamuma, koja će se dešavati paralelno sa 100. izvođenjem na Maloj sceni 29. maja u 20 časova.