17. septembar, 20:00 - Zepter hotel "Drina", Bajina Bašta

gostovanje drame LOLITA

OdštampajOdštampaj

Drama Dimitrija Kokanova LOLITA, po romanu V. Nabokova,

Reditelj Jovana Tomić, kostimograf Darinka Mihajlović, koreograf Maja Kalafatić, dizajner svetla Srđan Jovanović.

Uloge: Bojan Žirović (Hambert), Ana Mandić (Lolita), Peđa Marjanović (Kler Kvilti), Irma Milović (Šarlota, Direktorka, Mona, Rita, Valerija)

Još jedna kamerna drama sa Male scene Madlenianuma će gostovati u prelepom Hotelu Zepter Drina, drama Lolita, koju će publika u Bajinoj Bašti imati prilike da vidi 17. septembra u 20 časova. U organizaciji Opere i teatra Madlenianum i Ustanove kulture Bajina Bašta svetski poznato delo o zabranjenoj ljubavi između sredovečnog profesora i njegove pastorke započinje sezonu gostovanja naših predstava. Premijerno izvedena u novembru 2015. godine, ovaj komad kao pobednik konkursa za mlade pozorišne stvaraoce ne prestaje da intrigira gledaoce.

Toliko savremena u današnje vreme priča o tridesetosmogodišnjem profesoru književnosti Hambertu Hambertu koji se zaljubljuje u dvanaestogodišnju Dolores Hejz čiji je nadimak Lolita (nimfica), podseća nas na stvarnost koju živimo. Lolita je ćerka Hamnbertove stanodavke kod koje iznajmljuje sobu. On svoju zaljubljenost u nju racionalno definiše kao buđenje uspomene na svoju prvu ljubav iz dečačkih dana, Anabel, koja je umrla od tifusa. Kad stanodavka Šarlota pogine, s obzirom da ju je Hambert oženio, on preuzima starateljstvo nad Lolitom sa kojom kreće na svojevrstan road trip po Americi.

Rediteljka je upravo izabrala ovaj roman za dramatizaciju i postavku zato što je on za nju otelotvorenje erotike, strasti koja je neuhvatljiva i krhka, u kombinaciji sa britkim crnim humorom. Sjajan Bojan Žirović koji nas sve vreme vodi kroz radnju je uspeo da zadrži britkost Nabokovog humora. Ključ čitanja ovog dela zasniva se na tome – ko je Lolita danas. Hambert se zaljubljuje u muškobanjastu, nevaspitanu, tvrdoglavu Lolitu, u izvođenju Ane Mandić, koja je po konvencionalnim parametrima neotesano derište, dok je za Hamberta ona sušto oličenje slobode, u smislu nezainteresovanosti za društvene norme, pravila i tuđa mišljenja. S druge strane fantastična Irma Milović igra zapravo sve žene koje su prošle kroz Hambertov život, dok je on želeo i čekao samo Lolitu. Ta odluka je utemeljena u želji da se dočara Hambertova subjektivna vizura, gde su sve njegove ljubavnice, osim Lolite, imale isti ‘oblik’ a potpuno različite karaktere. Irmi je uspelo da, u relativno kratkom vremenskom roku, odigra sve Hambertove žene, koje je ona izvajala na vrlo sofisticiran način, čistim, jasnim i vrlo elegantnim glumačkim sredstvima.