Gostovanje Narodnog pozorišta iz Niša

HEROJ NACIJE

OdštampajOdštampaj

Drama IVANA. M. LALIĆA u režiji SPASOJA Ž. MILOVANOVIĆA

Nedelja, 30. januar u 19.30 
Velika scena Madlenianuma

Na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum gostuje Narodno pozorište iz Niša sa savremenom dramom Ivana M. Lalića HEROJ NACIJE. Predstavu je režirao Spasoje Ž. Milovanović, scenografkinja i kostimografkinja je Milica Bajić Đurov, a kompozitorka Katarina Šandor. Glume: Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milivojević, Jovana Golubović i Dragiša Veljković.

Heroj nacije se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca. Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu. S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog.

“Vremenom, Heroj nacije, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš”, ističe pisac komada. Zato je ova predstava posvećena glumcu Dragoslavu Saviću Safi.

Više o predstavi >>>