AKUD Branko Krsmanović

IGRE I PESME SA BALKANA – Koloristički Balkan

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Jubilarnu 20. sezonu završavamo kao domaćini Akademskom kulturno-umetničkom društvu „Branko Krsmanović”, koje će na našoj Velikoj sceni održati koncert pod nazivom Igre i pesme sa Balkana – Koloristički Balkan. Sa ovim programom Ansambl narodnih igara i pesama nastupio je nedavno na turneji po Narodnoj Republici Kini, gde je svojom pesmom i igrom oduševio publiku u gradovima Peking, Jivu i Đinhua. Kada su kulturno-umetnička događanja u pitanju, Opera i teatar Madlenianum ima dugogodišnju i veoma uspešnu saradnju sa Narodnom Republikom Kinom. Na predlog Ambasade Kine u Srbiji, na našoj Velikoj sceni gostovao je Državni ansambl iz Dunhuanga sa predstavom Šarm Dunhuanga (2011), a sledeće godine u Kragujevcu, u našoj organizaciji, ansambl iz provincije Anhui izveo je predstavu sa tradicionalnim igrama iz tog kraja.

Potom su usledili pozivi iz Kine da Madlenianum gostuje sa svojim Baletom na festivalu Umetnički susreti u Pekingu, na šta smo se odazvali i nastupili sa baletima Orfej u podzemlju (2011) i Praznik ljubavi Aleksandra Ilića (2012), da bi sa istim baletom potom gostovali i na Festivalu mladih koreografa u Šangaju, gde je Ilić osvojio nagradu kao Najbolji mladi koreograf. Ovaj balet igran je još i u dalekom Urumčiju.

Ove godine pozvani smo na festival Umetnički susreti u Pekingu, koji se održava osamnaesti put, ali uz pomalo neobičnu molbu da dovedemo folklorni ansambl. Od 22. maja do 1. juna, uz podršku Društva prijatelja opere Madlenianum, u Kinu smo otišli sa dragim saradnicima, Ansamblom narodnih igara i pesama „Branko Krsmanović”.

Na koncertu u Operi i teatru Madlenianum gledamo prošireni program iz Kine, jer će pored Ansambla narodnih igara i pesama, nastupiti Dečji ansambl narodnih igara i pesama, Ansambl narodne muzike i Akademski hor „Obilić”. Madlenianum nije slučajno izabrao ovaj ansambl za turneju po Kini. Više od jednog veka studenti beogradskih fakulteta okupljaju se kako bi svoje talente i umetničke afinitete iskazali kroz pesmu, igru, sviranje i glumu u ansamblima koji čine Akademsko kulturno-umetničko društvo „Branko Krsmanović”. Akademski hor „Obilić”, osnovan je 1884. godine, Akademsko pozorište 1922. godine, a Ansambl narodnih igara i pesama i Ansambl narodne muzike 1945. godine. Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva i naše zemlje širom sveta oslanjajući se na izuzetan doprinos umetnika ranijih generacija koji su svojim umetničkim kvalitetima, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume. Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi ansambli su ostvarili izuzetne uspehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom sveta.

Ansambl narodnih igara i pesama osnovan je 1945. godine, kao jedna od aktivnosti kulturno-umetničkog društva studenata Beogradskog univerziteta. Učešćem na svetskim festivalima i osvajanjem medalja, ansambl je decenijama sticao afirmaciju. Nastupi u najuglednijim salama (Palata Šajo, Boljšoj teatar, Beljas Artes, Pariska i Rimska opera, Karnegi hol…) samo su potvrda velikog ugleda koji ansambl uživa. Turneja po dalekoj Republici Kini prva je takve vrste posle dvadeset godina.

Društvo prijatelja opere Madlenianum, osnovano krajem 1997. godine, kao svoju osnovnu delatnost vidi razvoj operskog i muzičkog stvaralaštva kroz prizmu mladih kojima treba dati šansu da pokažu svoje umeće na sceni. Poznat je rad Društva kroz Klub mladih koji je zaživeo odmah po ulasku u renoviranu zgradu Opere i teatra Madlenianum. U svom članstvu okuplja veliki broj znamenitih prijatelja opere Madlenianum i poštovalaca muzičkog života u Srbiji.