Intervju sa Marijom Guljeginom

OdštampajOdštampaj

ISTINSKA DIVA NA SCENI OPERE I TEATRA MADLENIANUM

Mariju Guljeginu, najistaknutijeg dramskog soprana poslednjih decenija najbolje će opisati kritike uvaženih medija:

„Sopran koji odoleva testu vremena“ – Njujork tajms

„Toska za koju treba umreti“ - Herald Tribune

 „Marija Guljegina, vladajuća Toska poslednje decenije“ - Njujork tajms

„Moćnim izvođenjem uloge izmučene sveštenice iz Druida Guljegina nam je održala lekciju o dramatično uverljivom vokalnom i muzičkom majstorstvu“, - El Mundo.

 “Muzika i drama su joj u venama i ubedljivo ih prenosi na druge” - El Pais

 „Izvanredna Guljegina“ - Republika

„Marija - glas kraljice, muzika zaista teče njenim venama“ - La Nazione

„Njen sopran je prava stvar. . . Zanosni glas soprana i jeste suština Verdija. . . Njeno pevanje je bilo spektakularno ... “- Herald

„Guljegina nas je oborila s nogu svojim snažnim i sjajnim pevanjem “ - Njujork tajms

„ Glamurozno prisustvo Guljegine na sceni u skladu je sa njenim svetlim i moćnim tonom koji nikada ne prerasta u oštar, što je čini jednom od najistaknutijih soprana njene generacije.”- Mala knjiga operskih pevača

 


Velika nam je čast I zadovoljstvo da imamo takvu DIVU na sceni Madlenianuma, kako je došlo do saradnje sa BEMUS-om i Operom i teatrom Madlenianum?

Iskreno hvala! Zadovoljstvo je moje što sam pozvana da pevam u Srbiji, u tako divnom teatru!

 

U video poruci našoj publici rekli ste da je ovo prvi vaš koncert posle karantina zbog pandemije Covida-19, kako se osećate povodom toga?

Osećam se kao da krećem iz početka. Nova zemlja, novo pozorište, novi orkestar, novi dirigent!  Svih ovih meseci sam učila nove uloge, ali iz sopstvenog zadovoljstva, kao vrstu tretmana. Takođe sam pevala svoje omiljene arije sa svojim korepetitorom. Solo koncert podrazumeva veliki rad, ali i pritisak, naročito kada je ova vrsta repertoara u pitanju, zato se jako trudim da ne razočaram one koji me već znaju i spremam lep i interesantan program za koncert.

 

Program je sastavljen od najlepših arija, da li ste ih Vi birali, da li je bilo teško odabrati prave?

S obzirom da prvi put pevam u Beogradu izabrala sam one koje lično volim, ali i one arije koje publika voli. Teško je bilo zaustaviti se…zato je program dugačak I veoma dramatičan.

 

U Metropolitenu ste pevali sa srpskim baritonom Željkom Lučićem, da li možete da nam kažete nešto o ovoj produkciji i saradnji?

Zaista volim Željka, kada je pevao Magbeta u Metropolitenu to je bio njegov prvi ugovor kao slobodnog umetnika. Bio je veoma zabrinut. Metropoliten mu je odmah ponudio brojne ugovore, jer je neverovatan pevač i umetnik, ali je pozorište u kome je imao stalan ugovor bilo ljubomorno, i stalno ga je zvalo nazad, i zahtevalo da peva kod njih umesto u Metropolitenu. Tada mi se obratio sa pitanjem šta da radi. Duboko me je dirnulo njegovo poverenje. Često smo pevali, ne samo u Metropolitenu i Beču, već i u Moskvi I na drugim mestima i uvek mi je bilo izuzetno zadovoljstvo da pevam sa prijateljem i tako velikim pevačem!

 

Između brojnih nastupa i poslovnih putovanja koji je vaš način odmora i oporavka za nove izazove?

Razgovor sa decom uživo je za mene kao doping…Volim kad sam kod kuće I kad šetam sa svojim psima po šumi. Volim more, svake godine moram da boravim na moru, najčešće u Italiji. Volim sve svoje kućne ljubimce, imam četiri mačke I četiri psa. U našoj šetnji po šumi nam se i mačke pridružuju. Volim kad sam kod kuće, kada brinem o domaćinstvu, naročito volim da kuvam i da učim za klavirom. Imala sam sreće da provedem celih šest meseci sa sinom kod kuće – ovo je bio najduži period u kome smo non-stop bili zajedno, sami, kod kuće. Ovo je zaista bilo poput dara, kao nadoknada za sve izgubljene ugovore zbog karantina.