Intervju sa Mirom Gavranom

OdštampajOdštampaj

NIJE TAJNA DA NE MOŽEMO BEZ TEATRA

Kako najaviti nekog ko je jednako dobar kao prozni, pisac za decu i dramski pisac? O tome svedoče brojne nagrade, kako u njegovoj zemlji, tako i u inostranstvu. On je jedan od retkih pisaca koji ima svoj festival na kome se izvode isključivo njegovi komadi, ali svakako je jedini čiji se festival održava čak u četiri zemlje! Jedan je od retkih pisaca koji je napravio svoje privatno pozorište, i sve ovo je postigao sa manje od 60 godina! On je Miro Gavran,  savremeni hrvatski autor čija su dela prevedena na više od 40 jezika, njegove knjige su imale preko 200 izdanja u njegovoj zemlji i inostranstvu, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 350 pozorišnih premijera širom sveta, koje je videlo više od četiri miliona ljudi. O ovom velikom profesionalcu koji nam je dao intervju u jednom dahu više možete saznati na adresi www.mirogavran.com, a mi smo s njim razgovarali povodom emitovanja njegove drame Tajna Grete Garbo.

Gde nalazite inspiraciju za svoje komade, smatraju Vas autorom bliskim publici, koji zna kako publika “diše”?

Inspiraciju nalazim u svakodnevnom životu, a ponekad i u zanimljivim biografijama  jakih ličnosti ili povijesnih figura. Ako je pisac uronjen u život, ako je u kontaktu s ljudima različitih profila onda je veća vjerojatnost da će s lakoćom kreirati galeriju uvjerljivih različitih likova u svojim kazališnim tekstovima ili u romanima.

Zašto Vam je baš Greta Garbo bila inspiracija, a ne Merlin Monro za komad, i zašto baš period njenog života kada se povukla iz javnosti?

Uz Gretu Garbo je uvijek išla neka tajnovitost....meni su osobno privlačni uspješni ljudi koji bježe od javnosti, a Greta se povukla iz glume i javnosti kao vrlo mlada osoba. Ta priča o samoći koja se tek na trenutak naruši  dramatičnim događajem, za mene je bila jako poticajna. Merlin Monro gotovo da nije ni dospjela živjeti izvan onoga što je bio njezin profesionalni svima poznati javni život. Kod Grete je prostor za moju imaginaciju bio iznmno velik i ja sam ga kao autor iskoristio. Sretan sam da je u Srbiji u Madlenianumu nastala iznimno uspješna predstava sa Tanjom Bošković u naslovnoj  ulozi i sa njezinim partnerima koji su bili također sjajni u svojim ulogama...Prije toga je taj tekst imao iznimno uspješan život u Slovačkoj s Anom Javorkovom u naslovnoj ulozi, a iduće kazališne sezone bi Dramsko kazalište GAVELLA iz Zagreba  trebalo izvesti tu dramu s Anjom Šovagović u naslovnoj ulozi, ali kako je uz ovu epidemiju Zagreb zadesio i dosta ozbiljan potres koji je pogodio i GAVELLU probe su s ovog proljeća prebačene na jesen i sve je dosta neizvjesno i u rukama građevinara.

U svetu se odražavaju 4 pozorišna festivala sa vašim komadima, da li stižete sve da ih obiđete i pogledate?

Sretan sam što se do sada održalo čak deset izdanja festivala "GavranFest" na kome se igraju predstave nastale po mojim dramama i komedijama. Bio sam na svim tim festivalima i imao priliku i zadovoljstvo  upoznati glumce i redatelje koji su se bavili mojim tekstovima iz mnogih zemalja...Četiri GavranFesta su bila u slovačkoj Trnavi, četiri u češkom Pragu, jedan u poljskom Krakovu i jedan u njemačkom Augsburgu...Trebao je jedanaesti GavranFest biti u šestom mjesecu ove godine ponovno u Augsburgu, ali je zbog korone prebačen na jedanaesti mjesec ove godine, dok će dvanaesti GavranFest ponovno biti u Pragu u jesen 2021.godine

Imate svoje porodično pozorište, da li je lakše pisati za pozorište ili njime upravljati?

Meni je najlakše i najljepše pisati, sve drugo iziskuje neku drugu vrst energije. Srećom moja supruga Mladena Gavran koja je glumica, izvsno se snašla u producentskoj ulozi, te uz pomoć mlade producentice gospođice Maje Šegote uspješno vode Teatar GAVRAN , dok im ja pomažem uglavnom u umjetničkim pitanjima. U prošloj godini Teatar GAVRAN je imao jednu premijeru i preko stotinu repriznih izvedbi, te smo gostovali u šezdesetak gradova i u četiri zemlje...sada smo evo u osamnaestoj godini postojanja, a zbog korone smo i mi stavili dvije svoje starije predstave na You Tube, a riječ je o groteski "Pacijent doktora Freuda" i monokomediji "Najluđa predstava na svijetu" koje i vaši gledatelji mogu pogledati na internetu

Da li imate kontakte sa srpskim pozorištima, da li uskoro možemo očekivati neki vaš komad na našim scenama?

Već 34 godina imam dosta bogatu suradnju sa srpskim teatrima...trenutno je nekoliko mojih predstava živih u Srbiji - U Narodnom pozorištu Niš igra moja komedija "Sladoled" , a takodjer isti tekst i u Pozorištu mladih u Novome Sadu...Putujući teatar VIHOR koji vodi mlada glumica Nevena Ristić Vukes izvodi dvije moje drame: "Teško je reći zbogom" i "Lutku"..."Lutka" je nedavno imala svoju dvadesetu premijeru u Beču...E, da, još je živa i moja drama "Noć bogova" koju igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić...prošle godine su u Banja Luci izveli svečanu stotu izvedbu...A što se tiče novih planova za suradnju sa Srbijom gospodja Madlen i Ana Zdravković Radivojević su pokazale početni interes da se opet nešto od mojih tekstova nađe na repertoaru Teatra MADLENIANUM što me je jako obradovalo, a jedan producent iz Beograda je otvorio pregovore sa mnom proteklih dana oko moje komedije "Traži se novi suprug"...pa možda se uskoro ponovno susretnemo u Srbiji.

Kako ste skraćivali vreme u doba pandemije Korone i izolacije, šta je ono što Vas očekuje od projekata u skorijoj budućnosti?

Korona mi nije bila tako stresna kao potres koji nam je dobrano porušio centar Zagreba i drmao nas još dobrih mjesec i pol dana...ali nekako sam se na sve to navikao i posvetio se pisanju, tako da nemam osjećaj da je iza mene izgubljeno vrijeme....U bliskoj budućnosti, do kraja ove godine,  očekuju me  premijere moje komedije "Zabranjeno smijanje" u Češkoj, pa premijere "Sladoleda" u Njemačkoj i u Mađarskoj , pa premijera "Sve o muškarcima" ponovno u Moskvi u Rusiji, premijera drame "Nora danas" u Albaniji, premijera "Lutke" na Kubi u Havani...te za nekoliko dana premijera moje najnovije komedije "Savršeni partner" u Teatru GAVRAN u Zagrebu....a ako bude sve u redu s ovom pandemijom onda bih trebao otići i na promocije svojih knjiga u Amsterdam , Budimpeštu,  Novi Sad i  Skoplje.