Intervju sa Slavenkom Saletovićem

OdštampajOdštampaj

VODVILJ JE ANSAMBL PREDSTAVA

Slavenko Saletović, reditelj važi za majstora za komedije. Režirao ih je na desetine, kako one pozorišne, tako i televizijske. Režiju je učio od najboljih, kao prvi na listi upisao je režiju kod prof. dr Huga Klajna, a diplomirao je kod prof. Dimitrija Đurkovića. Dugo godina je bio professor režije na FDU, kao i dugogodišnji šef katedre za Pozorišnu i radio režiju. Bio je prodekan FDU u dva mandata, kao i prorektor Univerziteta umetnosti. Bio je stalni reditelj Drame SNP-a, a režirao je preko 100 drama po skoro svim pozorištima kako u Srbiji, tako i u region. Dobitnik je značajnih nagrada, poput: tri nagrade Sterijinog pozorja, dve nagrade “Jovanča Micić” i sedam Ćurana, nagrade za najbolju režiju “Bojan Stupica”, Vukove nagrade KPZ…Dama iz Maksima mu je prva režija u Madlenianumu.


Važite za reditedlja kome su specijalnost komedije, zašto ste izabrali baš Fejdoa i njegov komad Dama iz Maksima za svoju prvu režiju u Madlenianumu?

Dobijete poziv da režirate u ekskluzivnom  Madlenianumu, a pozove Vas uvaženi kolega, tada Umetnički direktor Madlenianuma Dejan Miladinović i još pita da li bi radili vodvilj, Fejdoa, Labiša.... Razgovor je trajao, ne više od deset minuta i Dama iz Maksima,  Žorža Fejdoa, je na obostrano zadovoljstvo odabrana za zajednički projekat. 


Ansambl koji je igrao u predstavi je dosta šarenolik, ima glumaca svih generacija, kako je “disao” ansambl, da li biste nekoga posebno izdvojili?

Pozicija takozvane poslastičarnice. U toj situaciji se nalazi reditelj kada bira saradnike za rad u Madlenianumu. Pravi se podela snova, jer svi sa velikim entuijazmom pristaju na saradnju u projektima Madlenianuma. Naravno, osnovno pitanje podele je bilo da li imamo dovoljno darovitu, glamuroznu i privlačnu glumicu za naslovni lik. Imali smo!  Punim sjajem je sijala i tada, kao i sada Katarina Radivojević. U toku rada, a i posle prilikom igranja predstave se ispostavilo da je podela uloga dobro napravljena. Svaka proba, a posle i predstava je bila sjajno nadmetanje pokretača komedijske energije predstave Ljiljane Stjepanović, vatromet komičkih bravura  Mihaila Lađevca i Miloša Đorđevića, prekrasno, uspešno, timsko i individualno zalaganje Feđe Stojanovića, Zorana Ćosića, Vladana Gajovića, Eve Ras, Lidije Pletel, Ljubice Lukač, Viktora Savića i Vuka Saletovića.... Namerno sam nabrojao ceo ansambl jer vodvilj, ako je dobro urađen i izveden, to je zasluga celog tima!                                                                               


Da li ste pristalica emitovanja pozorišnih predstava na TV-u ili online, da li mislite da to može odbiti publiku od odlaska u pozorište?

Snimci pozorišnih predstava su hladni zapisi teaterskih događaja. Ma koliko vešto i dobro urađeni, snimci su samo svedočanstvo o igri te večeri. A to nije malo! Postoje situacije, kao ova sada kada su ti zapisi dobro došli, a, uostalom snimci si i definitivni trag za istoriju pozorišta.                                                                                  
Dakle, neka snimaka, ali pođimo u pozorište!...