Intervju sa Slavkom Štimcem

OdštampajOdštampaj

U GLUMI JE KLJUČNA EMOCIJA

Svi ga pamtimo pa maestralno odigranim ulogama u filmovima našeg detinjstva i mladosti, svaku svoju ulogu je odigrao tako prirodno, da verujemo da su neke pisane baš za njega. 2019. godine na festivalu Kustendorf mu je dodeljena Nagrada za buduće filmove, koja je ekvivalent nagradi za životno delo. Retko imamo prilike da ga gledamo u pozorištu, ali već od 1. oktobra sa komadom Erik-Emanuela Šmita Da krenemo ispočetka otvoriće novu sezonu u Operi i teatru Madlenianum. Baš kao i lik koji igra - Aleksandar, Slavko Štimac je skroman i pristojan čovek koji je bio ljubazan da nam odgovori na par pitanja dok se oporavlja od preležane korone.

 

Kako se osećate posle korone, da li se radujete ponovnom susretu sa publikom?

Šta da kažem. Prošao sam nešto što je prošlo jako puno ljudi u zadnjih godinu i po dana. Srećom po mene, bez nekih posledica. Mogu samo da istaknem da je za svaku pohvalu ljubaznost, požrtvovanost i posvećenost medicinskog osoblja u VMC. Hvala im! Predstavu smo priveli kraju i bili smo spremni da izadjemo pred publiku. Vidimo se na jesen!!

Nemamo često prilike da Vas vidimo u pozorištu, zato nam je dragocena premijera komada Da krenemo ispočetka, koga glumite, kakav je on čovek, da li je napravio pravi izbor?

Lik koji igram, Aleksandar, je zreo, profesionalno ostvaren čovek. On se na neobičan način nadje u kući svog detinjstva gde sreće četrdeset godina mladjeg sebe na dan kad treba da donese najvažnije životne odluke. Tu su i osobe koje su najviše uticale na njegov životni put. Jesu li donešene prave odluke? Šta bi bilo da je uradjeno drugačije? Koliko smo slobodni da utičemo na svoju sudbinu? Kako bi bilo da se krene ispočetka ? To su neka od pitanja  kojima se bavi moj lik. 

Verujem da sve generacije vole vaše filmove, za koji film mislite da je bio značajan za vašu karijeru?

Meni je teško izdvojiti neki film koji je najviše značajan u mom radu. Svakako da su neki značajniji od drugih ali skoro sve je bitno na svoj način. To je život. Karijera.

Živeli ste i glumili i u inostranstvu, da li je teško igrati na jeziku koji Vam nije maternji?

Svakako da je teže ali trebalo bi reći da je u svemo tome ipak najvažnija tačna emocija. Naravno, lektori mnogo pomažu u situaciji kada je pravilan izgovor u pitanju.

Vi ste osoba koja veoma čuva svoju privatnost, kako se zaštiti od radoznale javnosti?

Smatram da je privatnost svake osobe, bez obzira kojom se profesijom bavi, nešto što mora da se uvažava. U neku ruku to je i stvar pristojnog vaspitanja. 

Šta biste poručili mladim kolegama koji tek grade karijeru?

Nema velike mudrosti kada su saveti u pitanju. Čini mi se da svako treba sebe da upita zašto se bavi odredjenom profesijom. Da budem precizniji, ako voliš ono što radiš i nalaziš u tome smisao, sigurno ćeš biti dobar!


Razgovor vodila Tatijana Rapp