Intervju sa Slobodom Mićalović

OdštampajOdštampaj

DRAMATIZACIJE I EKRANIZACIJE ROMANA PUBLIKA VOLI

Glumica velike lepote i još većeg talenta Sloboda Mićalović je rođena Leskovčanka. Otac Dragan je  takođe glumac, kao i mlađa sestra Dragana, a udata je za glumca Vojina Ćetkovića. Završila je muzičku školu i bavila se plesom, zato se Sloboda dobro snalazi u mjuziklima i muzičkim dramama. Završila je glumu na FDU u Beogradu, u klasi prof. Predraga Bajčetića. Na trećoj godini studija reditelj Zdravko Šotra ju je pozvao na kasting za film Zona Zamfirova, kada je dobila ulogu Vaske, po kojoj je upoznala javnost. Ubrzo se nižu uloge u TV serijama, a svakako je postala još poznatija po glavnoj uloziu seriji Ranjeni orao, tu su još Mješoviti brak, Nepobedivo srce, Čizmaši, Koreni.. Glumila je u filmu Emira Kusturice Mlečni put.
Godinama je bila član Narodnog pozorišta gde je ostvarila životne uloge, da bi od 2019. prešla u Jugoslovensko dramsko pozorište; igrala je i u drugim pozorištima, kao što je Pozorište na Terazijama (Čikago), Zvazdara teatar (Tre sorele, Brod ljubavi) a u Madlenianumu je igrala u hit predstavi Miris kiše na Balkanu ulogu Blanki, a kasinje i u muzičkoj drami Plavi anđeo, kao Lola.
Dobitnica je brojnih nagrada od koji su najznačajnije Zlatni smjeh na Danima "Marina Držića" u Zagrebu, Zoranov brk i Plaketa "Žanka Stokić".

 

Plavi anđeo je simbol ženstvenosti, da li je teško bilo odigrati ovu ulogu posle jedne Marlen Ditrih, kako ste spremali ovu ulogu?

 Bilo je zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi. Pokušati razumeti kompleksan odnos muško-ženskih odnosa,opravdati ženu i razumeti svaki njen potez. Možda najlepši deo priče i saradnje , pored svih divnih kolega,izdvojila bih gospodina Djuzu Stojiljkovića .Bilo je veliko zadovoljstvo posmatrati sa koliko posvećenosti ulazi u hram zvani Teatar. Pesma koju pevam na kraju komada ,,Ko sam ja” i dan danas ostavlja snažan utisak i pitanje na koje još nemam jasan odgovor. Predstava je bila zahtevna, nije mjuzikl,ali je komad sa pevanjem. Madlenianum je uvek uspeo da prepozna dobar komad, podelu, reditelja i ostale saradnike. Radujem se gledanju predstave na YouTube kanalu.

 

Publika Madlenianuma vas pamti i kao Blanki u popularnoj predstavi Miris kiše na Balkanu, šta mislite da li književnih dela dramatizacijom, a vi ste bili akter nakoliko njih, dobijaju na popularnosti ili gube nešto od svoje originalnosti?

Ta predstava je jedna od mojih omjenijih. Potresna priča jedne porodice u isto vreme veoma duhovite žene, situacije. Tekst koji je božanstven.
Ulogu Blanki sam zaista igrala na veliki radost kao i moje divne kolege. Publika je obožavala predstavu i delila katarzu sa nama. 
Ne mislim da gube, samo dobijaju drugi ugao gledanja,kada čitate vi ste reditelj i vi postavljate slike u svojoj glavi a ovde reagujete na već postavljeno i odigrano.
Koreni su pravi primer i pokazatelj koliko su ljudi željni dobrog teksta i kako ostavlja dubok utisak na pojedinca.

 

U kom teatru draže igrate, dramskom ili muzičkom, zašto?

Volim da igram i u mjuziklima ali moja naklonost ipak ide dramskom teatru.

 

Kako provodite vreme u doba pandemije, da li Vam nedostaje pozorište?

Kao i svi, trudila sam se da pronadjem mir, da se odmorim, da čitam, da se posvetim svojoj porodici. Pozorište mi jako nedostaje, nadam se da neće dugo trajati sve ovo i da ćemo se videti uskoro u pozorištu.