IN MEMORIAM

Ivan Bekjarev

OdštampajOdštampaj

Juče nas je posle kratke bolesti napustio naš dragi kolega - glumac Ivan Bekjarev.

Bio je glumac koji je ostavio značajan trag u srpskom teatru, a publika će ga pamtiti po snažnim likovima koje je maestralno odigrao na brojnim scenama, ali i na filmu i televiziji. Ovaj dugogodišnji profesor glume na Akademiji umetnosti “Braća Karić” dobitnik je brojnih pozorišnih nagrada za odigrane uloge, ali i nagrada za trajan doprinos kulturi; između ostalih: nekoliko “Zlatnih ćurana”, “Zlatne kolajne”, Oktobarske nagrade grada Beograda, nagrade “Branislav Nušić” za životno delo, “Zlatnog  beočuga”... U operi i teatru Madlenianum odigrao je upečatljive uloge u komadima Kvartet (Vilfred Bond), za koju je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na Danima komedije u Bijeljini i Koferče (general Strojev), a prvi put je zapevao u nekoj opereti upravo u našoj produkciji - Bečka krv.

Kada smo poslednji put pričali sa njim povodom emitovanja drame Kvartet izjavio je Za Madlenianum me vezuju najlepše stvari. Pored najznačajnije uloge u Kvartetu imao sam priliku da pevam sa pravim operskim pevačima u opereti Bečka krv, što je za mene izuzetno iskustvo. Upoznao sam mnoge starije i mlađe operske zvezde, i pevao sa njima, što se kaže “bara bar”.

Sećaćemo ga se kao posvećenog profesionalca, večito nasmejanog i pozitivnog, koji je uvek rado davao savete mlađim kolegama.