Intervju

Janko Popović Volarić

OdštampajOdštampaj

POJAČANJE ANSAMBLA PREDSTAVE VELIKI GETSBI – JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ

 

 

Hrvatski glumac Janko Popović Volarić, koga pamtimo po hrvatskim serijama Obični ljudi, Ponos Ratkajevih i Kud puklo da puklo, sve češće je gost Beograda. Poslednji put smo ga gledali u seriji Čudne ljubavi u režiji Nikole Koja, a sada je po prvi put gost jednog pozorišnog projekta. Beogradska publika će već u subotu 12. marta, a naredni put 30. marta, moći da ga gleda u drami Veliki Getsbi. Janko Popović Volarić je rođen 1980. u Zagrebu, diplomirao je na Akademiji dramske umetnosti 2012. u istom gradu. Glumio je u četrdesetak predstava u mnogim hrvatskim pozorištima, poput HNK Varaždin, HNK Šibenik, Teatra ITD, Teatra Exit i Zagrebačkog kazališta lutaka, a značajno je njegovo angažovanje u Glumačkoj družini Histrioni. Snimio je brojne filmove i serije, od domaćih zapažene su njegove uloge u Tajkunu i Jedini izlaz. Dobitnik je Zlatne arene za glavnu mušku ulogu u filmu Comic Sans 2018. na filmskom festivalu u Puli. Sada je prvi put gost jednog srpskog pozorišta, gde je na poziv Ane Radivojević Zdravković, pristao da zameni Miloša Timotijevića u ulozi Toma u drami Veliki Getsbi.

 

  • Dosta ste prisutni u srpskim serijama u veoma zapaženim ulogama da li ste prvi put na sceni nekog srpskog pozorišta?

 

Je, zadnjih godina sam nešto više snimao u Srbiji i jako sam sretan zbog toga. Veseli me suradnja s odličnim srpskim kolegama, sudjelovanje u trenutno vrlo živoj produkciji, te neki kontinuitet dolazaka u Beograd koji jako volim. Što se tiče teatra, osim gostovanja s nekim predstavama iz Hrvatske, nikada nisam radio predstavu baš u Srbiji i to mi je poseban izazov, te uživam u ovoj suradnji s Madlenianumom.

 

  • Šta volite da igrate u teatru?

 

Pa evo baš ovakve komade kao što je Gatsby, kultne klasike koji korespondiraju na razne načine sa svakim vremenom u kojima su postavljeni na scenu. Dakle, volim jako igrati provjerene naslove velikih autora, a uz to jako volim raditi i na malim komornim dramama s malo likova koji istražuju odnose među ljudima na jedan senzibilan i pametan način. Eto, to bi bile neke dvije najdraže postavke u kojima najviše uživam.

 

  • Kakav će biti vaš Tom u Velikom Getsbiju?

 

Mislim da Miloš Timotijević i ja jednako iščitavamo taj lik, tako da smatram da će razlike biti jedino u našim glumačkim habitusima i tu će se najviše razlikovati naše interpretacije. Svi znamo takvog jednog „Toma” - samouvjerenog, bahatog tipa, rođenog sa „zlatnom žicom”, koji s tom pretjeranom sigurnošću zapravo skriva neku svoju slabost i nesigurnost, te igra jedan život za „publiku”, a drugi živi „iza zastora”, te zapravo nije ni slobodan ni sretan, a kao takav, ni uvijek dobronamjeran ni empatičan.

 

  • Šta je sledeće što vas čeka u Srbiji posle predstave Veliki Getsbi?

 

U razgovorima sam za jednu seriju, ali o tome je još prerano za govoriti na glas. Nadam se da ću i ove godine snimati kod vas i što češće dolaziti igrati Toma u Velikom Getsbiju. To su za sada moje želje i planovi.

 

  • Ko je Janko Popović Volarić privatno?

 

Uvijek postoji to jedno jednostavno pitanje, koje zahtijeva komplicirani odgovor. Najjednostavnije rečeno, glumac, otac, kompliciran tip koji se trudi biti ok prema drugima i prema sebi i to radi u amplitudama s većim ili manjim uspjehom.

 

Razgovor vodila Tatijana Rapp