50. izvođenje drame

KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA

OdštampajOdštampaj

Setna komedija Miodraga Ilića Kazanova protiv Don Žuana, nastala kao jedinstveno i jedino rediteljsko delo glumačkog velikana Predraga Ejdusa, doživljava svoje 50. izvođenje, 8. decembra u 20.00 časova na Maloj sceni Madlenianuma. Od premijere na Dan Madlenianuma 26. januara 2016. godine, predstava je punila salu Madlenianuma i radovala srca pozorišnih sladokusaca. Ulogu Kazanove, Predrag Ejdus je odigrao poslednji put 8. juna 2018. godine. Njegov Kazanova bio je te večeri savršeno ostvaren, žovijalan, taj umorni i tragikomični zavodnik, baš kao i u svim prethodnim izvođenjima. Pozorišna kritika odala je izuzetno priznanje Ejdusu-glumcu, neodoljivo šarmantnom majstoru karakterizacije, ali i Ejdusu-reditelju, nadahnutom i maštovitom majstoru scenske realizacije dramskog predloška. Predstava je obnovljena 2019. godine.

Obnovom ove drame, i to zahvaljujući piscu drame, Miodragu Iliću, koji je rukovodio obnovom režije, ali i novom glumačkom timu: Tihomiru Staniću, kao Kazanovi, Stevanu Pialeu, kao Don Žuanu, i Ivoni Kustudić, kao Gizeli (koja je u poslednjoj sezoni već igrala uz svog profesora Ejdusa ovu ulogu), ali i povratkom Andrijane Oliverić, koja je igrala u prvobitnoj postavi, ova mezimica publike je vraćena na scenu Madlenianuma. U ovom filozofskom komadu, u kome je Stanić ostvario svoju davnašnju želju da zaigra čuvenog Đirolama Kazanovu, bajkovito se susreću dva najveća zavodnika u istoriji udvaranja, boreći se oko naklonosti mlade devojke, ali iskustveno već dovoljno zrele da znalački zavede obojicu.

Svi oni koji su gledali predstavu i koji joj se vraćaju, uživaju u vrcavim dijalozima dva suparnika i zavodljivoj igri njihove opsesije. Obnavljajući ovu predstavu čitav tim je nastojao da sačuva režiju Predraga Ejdusa u originalnoj postavci, unevši tek neke male izmene koje su se nametnule učestvovanjem novih tumača uloga. U obnovu Kazanove protiv Don Žuana Tihomir Stanić, kao Kazanova, unosi jedinstvenu veštinu građenja psihološki slojevitih likova, svoju urođenu humornost, gospodstvenost i dragoceno iskustvo majstora scene. Zato ne čudi što se za ovu predstavu uvek traži karta više.

Više o predstavi >>>