17. Beogradski festival igre

Kompanija Jakopa Alboma

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

21. i 22. mart 2021. godine u 20h

Sve ulaznice za odložene predstave – važe i za nove termine u neizmenjenom obliku. Samo sačuvajte Vaše karte.

Ulaznice kupljene za 23.03.2020 – važe u novom terminu 21.03.2021. godine.
Ulaznice kupljene za 24.03.2020 – važe u novom terminu 22.03.2021. godine.

Ukoliko Vam novi termin za biranu predstavu ne odgovara, ulaznicu možete vratiti u periodu od: 7. septembra do 7. oktobra 2020.

Za povraćaj novca, potrebno je da donesete original ulaznicu kupljenu na nekoj od blagajni Madlenianuma.
Za online kupljene ulaznice preko sajta Madlenianuma, kontaktiraćemo Vas elektronskim putem.

Životni prostor

režija: Jakop Ahlbom (Amsterdam, Holandija)
dramaturgija: Judith Wendel
muzika: Alamo Race Track
dekor: Douwe Hibma and Jakop Ahlbom
tehnički tim: Allard Vonk, Yuri Schreuders, Michel van der Weijden
rekvizita: Rob Hillenbrink/Robs propshop
frizura,
šminka: Anabel Urquijo Claveria
scenografija:
Sanne Peper
poslovni direktor, međunarodni plasman: 
Marc Pil

uz podršku: Wilma Kuite/Alles voor de Kunsten en Remco Gianotten

trajanje: 65’
premijera: Sadler’s Wells Theatre, London, 2017

izvođači: Jakop Ahlbom/Yannick Greweldinger, Silke Hundertmark, Reinier Schimmel, Leonard Lucieer, Empee Holwerda

 

Dva muškarca žive zajedno u maloj sobi. Na genijalan način, oni rešavaju problem nedostatka prostora. Sav nameštaj ima višestruke funkcije: krevet je ujedno i klavir, a polica za knjige služi kao frižider. U odsustvu žena, par kreira mehaničku čistačicu. Međutim, uskoro postaje jasno da čistačica neće tiho obavljati svoje poslove. Lutka ima svoje stavove, pa napetost raste i soba postaje sve manja. Najnoviji izum dvojice stanara, vodi ih u sunovrat. Komad je inspirisan opusom Bastera Kitona, glumca i reditelja koji je obeležio dvadesete godine prošlog veka. Kiton je bio pionir lake komedije i fizičkog teatra, a neme filmove u kojima je igrao, pratila je živa klavirska muzika. Ovaj komad se zato izvodi uz pratnju Ralfa Maldera i Leonarda Lusijea iz benda Alamo Race Track.  

Jakop Albom je rođen u Švedskoj. Početkom devedesetih se seli u Holandiju gde studira pantomimu u Amsterdamskoj školi umetnosti. Nakon diplomiranja 1998. godine dobio je nagradu Top Naeff za najperspektivnijeg studenta. Primećen je njegov dar za koreografiju, poetičnost i sposobnost da kod svojih igrača oslobodi energiju, hrabrost i telesnost. Po završetku studija, sarađivao je sa brojnim pozorišnim reditaljima i koreografima kao izvođač, koreograf i reditelj. Na kreiranju svog prvog komada u okvuru sopstvene trupe, počeo je da radi 2000. godine.

Predstava počinje prilično sporo i pomalo suviše samo-svesno nadrealno, a onda dobija i zamah i fizičku potporu, koja traje sve do poslednjih zadivljujućih sekvenci. Podjednako osmišljeno i uznemirujuće, na način koji ističe komediju kroz sliku i asocijaciju... Kada par u belom pokuša da modifikuje lutku, njihova operacija izgleda kao eksperiment Jozefa Mengela. Podela uloga je sjajna... 
© The Guardian


Vidimo delirijum koji ključa, dok se vrata okreću po svojim osama, sofe gutaju ljude, a zidovi se otvaraju kao krateri. Do trenutka kada dostigne vrhunac, prilično je vrtoglavo. Da li je “udar moždane kapi” legitimno medicinsko objašnjenje?  
© The Telegraph  


“Lebensraum” izaziva i inspiriše publiku.
© Boston Globe