U organizaciji Instituta Yunus Emre pri Ambasadi Republike Turske

koncert TRIO TANINI

OdštampajOdštampaj

31. maj 2018. u 21:00
Belle Etage 

Trio Tanini koji čine Tahir Ajdogdu na kanunu, Bilgin Džanaz na neju i Burčin Buke za klavirom, osnovan je 2006. godine. Stvarajući mostove koji povezuju muzičku kulturu istoka i zapada ima za cilj učvršćivanje prijateljstva i mira među svim ljudima sveta. 2017. godine u mesecu septembru grupi se priključio pijanista Burčin Buke. U svom repertoaru imaju turska dela obrađena u zapadnom stilu i zapadna dela sa tuskim motivima. Ovi umetnici, jedni od najboljih u svojoj oblasti i iskusni u međunarodnim okvirima, pored toga što pokazuju zrelost i kvalitet u svom radu, uspevaju da svojim originalnim mislima, kompozicijama i aranžmanima, pribegavanju raznovrsnim muzičkim stilovima, svojim živopisnim ličnostima koje prenose na scenu, uz goste sa kojima povremeno nastupaju, kao i iznenađenjima da začaraju i zabave ljude, da im približe svoju muziku i nateraju ih na razmišljanje.

Neka od mesta na kojima su do sada nastupali su Vila Predsedništva Republike Turske, Palata Dolmabahče, Vila sultanije Esme u Istanbulu, Kongresni centar Tehničkog univerziteta Srednji istok, Centralna banka SAD, Centralna banka Republike Turske, Ambasade Republike Turske u Vašingtonu i Seulu (Južna Koreja), Rim (Italija), Privredna komora Frankfurt (Nemačka), Budimpešta-Eger (Mađarska), Boston (SAD), Toronto-Otava (Kanada), Vilnius (Litvanija), Aškabat-Mari (Turkmenistan), Valeta (Malta), Varšava (Poljska), London (Engleska), Glazgov (Škotska), Sofija (Bugarska), Beč (Austrija) i Beograd (Srbija). Trio Tanini je prvi sastav koji je nastupao u zgradi Američke centralne banke. Na drugom forumu Alijansi civilizacija održanom u Turskoj 2009. godine priredili su koncert kojem su prisustvovali predsednici mnogih država i zvaničnici.

Trio Tanini pored toga što je često gost mnogih radio i televizijskih programa priređuje koncerte u studijima, školama i univerzitetima. Albumi izdati 2008. i 2011. godine pod nazivima „Dokunuşlar“ (Dodiri) i „Dokunuşlar 2“ (Dodiri 2) postigli su veliki uspeh. 2017. godine centar TASAM (Tursko-azijski strateško-istraživački centar) dodelio im je nagradu za viziju.