IN MEMORIAM

Kosta Bunuševac

OdštampajOdštampaj

KOSTA BUNUŠEVAC (1948-2021)

Retko se sreću umetnici koji su genijalni u više sfera svog stvaralaštva i koji utiskuju dubok pečat u mapu umetničkog blaga kakav je bio Kosta Bunuševac.

Kosta, koji je kroz svoje autentične slike stvorio čitav jedan svet po svojoj meri, često je kreirao i kroz performanse, pozorište, film, televiziju, muziku i pedagogiju. Dubokim istinskim promišljanjem vidljivog i nevidljivog sveta Kosta je stekao darove koje je kroz umetnička dela delio sa svojom brojnom publikom. Kosta je bio, jeste i ostaće sjajna zvezda umetničke scene svog Beograda, neprocenjivo vredan, nenadmašan, nezamenljiv.

U Operi i teatru Madlenianum Kosta Bunuševac je bio scenograf sa najvećim brojem scenografija od osnivanja pozorišta. Takođe je imao virtuozne nastupe na sceni u brojnim ulogama. Ostvario se i kao izuzetan kostimograf. A pored predstava FRIDA, MAČKA NA USIJANOM LIMENOM KROVU, DORUČAK KOD TIFANIJA, MILANKOVIĆ, MILOŠ CRNJANSKI i SENKA/EURIDIKA GOVORI čiji je deo bio, posebno scensko remek delo bila je njegova kompletno autorska predstava KOSTA u kojoj je najsjajnije blistala raskoš Kostinog talenta.

Umetnik kakav je Kosta Bunuševac nedostajaće porodici, kolegama, publici, ali smo zahvalni na svemu čemu nas je naučio i što smo doživeli kroz susrete sa njegovom genijalnošću.