Vladimir Arsenijević

KROKODILI

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

20. decembra na Maloj sceni Madlenianuma gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina sa dramom KROKODILI, poznatog srpskog pisca i književnog urednika Vladimira Arsenijevića.

Kad razmišljamo o stvarima koje želimo raditi i mestima gde želimo ići, sve deluje na dohvat ruke i lako izvodivo. Ipak, malo ko se odvaži na prvi korak, jer realnost je teška, a rutina svakodnevice možda i najsigurnije utočište. Kada prepoznamo nekoga tko se suprotstavi realnosti, stavi sve na kocku i krene u nepoznato, zaljubimo se jer želimo verovati da posedujemo istu hrabrost u sebi.

Takav je i Vladimir, mladi pisac koji je krajem osamdesetih godina prošlog veka napustio Jugoslaviju da bi otišao u London i postao poznati pisac...

Vladimirov pokušaj osamostaljenja odlaskom na zapad deluje primamljivo i dan-danas. Međutim, zamislite sebe. Prodali ste sve što imate, skupili nešto novca, kupili kartu i našli se u jeftinom smeštaju u Londonu, bez posla, bez poznanika, bez ičega osim puste želje. Svakog jutra budite se u maloj, mračnoj i vlažnoj sobici. Usred velikog Londona i velikih ideja koje ste doneli sa sobom, vaša sloboda svela se na ta dva kvadrata.

Zamislite da uz to radite na crno, po 10 ili 12 sati dnevno. Zamislite vašu stanodavku, prezaštitnički nastrojenu samohranu majku. Njenog sina, starog, okorelog pankera sklonog drogama. Njegovu devojku, koja mu je istovremeno i diler, u koju ste se zaljubili na prvi pogled. Zamislite da su to manje-više jedini ljudi s kojima razgovarate mesecima. Da li vam je još uvek stalo do vaše slobode? Da li vam je još uvek stalo do vaših ideala? I dalje želite napisati svoj roman?" 

                                Dražen Krešić, reditelj

Još uvek sam pod izuzetnim utiskom sinoćne premijere predstave Krokodili (nastale po mojoj priči Crocodiles iz zbirke Ovo nije veselo mesto) izvedene na sceni Zvonimir Rogoz HNK Varaždin. Priču je dramatizovao Dario Bevanda, režirao je Dražen Krešić, glumilo je četvoro fantastičnih glumaca (Ljiljana Bogojević u ulozi Sabine Klivlend, Marinko Prga u ulozi njenog sina Richarda, Katarina Arbanas kao Vibeke i Igor Skvarica kao Vladimir) i na retko snažan način oživljeni su likovi sabijeni u zagušljivoj atmosferi mračne semi-detached kuće na samom rubu Kensingtona prema Shepherds Bushu kao i uzbudljiva ali i depresivna atmosfera Londona polovinom osamdesetih. Putujući od Beograda do Varaždina na premijeru, nisam iskreno znao šta da očekujem i ostao sam zapanjen količinom sirove snage koja nam je sinoć isporučena duhovito, dinamično, potresno, u nesvakidašnjoj erupciji uverljivosti, kao i sjajnim dramaturškim invekcijama i dopunama priče, neobičnim i veoma efektnim režijskim postupcima te izrazito predanom, neštedljivom glumom četvoro glumaca koji su - nemam ovde bolju reč, izvinjavam se - po-ki-da-li!
Ovako nečemu se zaista izuzetno retko prisustvuje.
Hvala Dražene, hvala Dario, hvala Ljiljana i Marinko i Katarina i Igore. Hvala HNK-u Varaždin što je ovu predstavu uvrstio u svoj redovni repertoar, osećam se trenutno izuzetno počastvovano.

                      Vladimir Arsenijević o varaždinskoj premijeri "Krokodila"