Marco Boemi

OdštampajOdštampaj

Marko Boemi (Marco Boemi) italijanski je dirigent i pijanista, a diplomirao je i prava na Univerzitetu Sapijenca u Rimu.

Tokom karijere, koja traje više od dvadeset godina, sarađivao je sa najvećim imenima operskog sveta, kakva su: Pavaroti (Luciano Pavarotti), Tadei (Giuseppe Taddei), Rikareli (Katia Ricciarell), Desi (Daniela Dessì), Armiliato (Fabio Armiliato), Sabatini (Giuseppe Sabbatini), La Skola, Netrebko (Anna Netrebko), Mazjero (Vito Mazzeo) i mnogi drugi.

Nastupao je na prestižnim scenama i operskim kućama poput Skale u Milanu, San Karlo u Napulju, Opera u Rimu, Sankt Peterburg, Tokijo, Helsinki, Minhen, Amsterdamska opera, Opera Bastilja u Parizu, London, Bečka opera, Berlin, u Kraljevskoj operi u Omanu, a sarađivao je i sa Londonskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Svetskim omladinskim orkestrom...

Marko Boemi vlada velikim repertoarom koji uključuje simfonijska i operska dela autora kao što su  Vagner, Verdi, Štraus, Pučini, Rosini, Betoven, Rahmanjinov, Štraus, Mocart, Bize, Leonkavalo...

Snimao je za najveće svetske izdavačke kuće - Deka, Univerzal, Philips, TDK...

Tokom sezone 2015/2016. dirigovao je operu Travijata u Fondaciji Veronske arene, Gala koncert sa Anom Netrebko i Jusufom Ejvazovim u Libanu, operu Don Paskvale u Helsinkiju, u teatru u Parmi, novom produkcijom opere Karmen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, kao i Rigoleto u Moskvi i Sočiju.

Kao veliki ekspert, Boemi vodi i master klaseve za mlade pijaniste, pevače i dirigente širom sveta.

Intervju sa Markom Boemi >>>