IN MEMORIAM - DARINKA MATIĆ MAROVIĆ

OdštampajOdštampaj

Imala je sve što jedna osoba, na ovom svetu, može da poželi: bila je profesor emeritus Fakulteta muzičke umetnosti, na istom Fakultetu bila je i izuzetno uspešan dekan, potom i čitav niz godina rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i sve to u funkciji prve dame koja se time ovenčala.

Bila je muzičar posebnog nerva, osećala je muziku svakim delom tela, budila se sa muzikom i sa njom odlazila na počinak. Nastupiti sa njom – bio je praznik.

Darinka Matić Marović je osnovala ženski hor „Collegium musicum“ i na njegovom čelu ostala je do kraja života, obišavši čitav svet. Od rane mladosti bila je vezana za AKUD „Branko Krsmanović“ – najpre je bila solistkinja u folklornom ansamblu, a potom je preuzela slavni hor od velikog maestra Bogdana Babića. I vodila je hor „Obilić – Krsmanović“ više od 30 godina...

Darinkin društveni život bio je veoma dinamičan: pratila je sve što se dešava u našem kulturnom životu, odlazila je na velike orkestarske spektakle, na operske premijere, a bila je čest i rado vidjeni gost i u Operi i teatru Madlenianum. Po osnivanju Madlenianuma, na našoj sceni je nastupala sa oba hora, izvodeći duhovnu muziku Aleksandra Vujića, kao i dela Marinkovića, Česnokova, Rahmanjinova, Orfa, Tajčevića i Ramireza.

Oni koji bolje poznaju Darinku Matić Marović i oni koji su je oslovljavali sa „Dara“ kažu da je bila jednostavna u komunikaciji, da je uvek bila puna ideja – ali koje je i uspevala da realizuje, da je uvek bila spremna da pomogne, da podupre projekat, da kaže neku lepu reč – ako zna da to ima smisla.

A oni koji Darinku znaju kao svoju drugaricu, kažu da je bila odličan pijanista, da je divno pevala, da je bila veoma društvena i rado vidjena na svim skupovima,  da je uvek bila prepuna zanimljivih priča sa svojih brojnih putovanja, a da je u svakoj prilici osluškivala ne bi li pronašla neki novi talenat, iza koga bi trebalo da stane. To je, ustvari, bila Darinka i njena životna misija.

A Darinka je čitavog života koristila dva prezimena, ali osnovno je njeno jedino pravo prezime - Darinka UMETNOST!

 

Andreja Rackov

Generalni direktor Opere i teatra Madlenianum