Bratislav Petković

MITROVDAN

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Premijera: 09.02.2018.
Mala scena Madlenianuma

Opera i teatar Madlenianum sa pozorištem Moderna garaža produciralo je predstavu MITROVDAN koja je praizvedba teksta Bratislava Petkovića,  vlasnika pozorišta Moderna garaža. 
Drama MITROVDAN za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića, a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine  u Nemačkoj.

U drami MITROVDAN patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirović, emigrant, razgovaraju o neizvesnoj sudbini naroda i pravoslavlja u otadžbini nad kojima se nadnosi pretnja komunističkog terora. Njihov dijalog teče - paradoskalno, ali istorijski tačno – u vili Vilhelma Krauta, Nemca, bivšeg logorskog kuvara koji ih sada opslužuje srpskim jelima i čak uspeva da umesi slavski kolač. Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami MITROVDAN je upravo odluka Vilhelma Krauta da tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili partijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigranski život do svog ovozemaljskog kraja.

Vladika Nikolaj Velimirović koji je zbog svoje duhovne grandioznosti proglašen za svetitelja je ličnost koja zavređuje da se što bolje upozna kroz brojna dela koja je ostavio u vidu knjiga, a predstava MITROVDAN nudi priliku da se o tom velikom čoveku saznaju i neki manje poznati podaci iz njegove biografije.

Vreme trajanja: sat i dvadeset minuta

 

Press Clipping >>>