R. Ščedrin

NE SAMO LJUBAV

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Lirska opera u dva čina

Libreto V. Katanja po motivima pripovedaka S. Antonova

Reditelj: Jurij Aleksandrov, dirigent: Aleksandar Gojhman, scenografija, kostimi i svetlo: Vjačeslav Okunjev


Opera „Ne samo ljubav“ nastala je po motivima pripovedaka Sergeja Antonova i uz libreto dodatih poskočica. Opera je posvećena supruzi kompozitora, velikoj ruskoj balerini Maji Pliseckoj.

„Pišem kolhoznog Evgenija Onjegina“, govorio je sam autor i poredio glavnu heroinu svoje opere ne samo sa Tatjanom, nego čak i sa Karmen zato što je „Ne samo ljubav“, „istorija ljubavi u pravom smislu reči koja čak negira savremeno značenje reči melodrama.“

U petrogradskom izvođenju libreto opere „Ne samo ljubav“ unekoliko je skraćen, pre svega deo dugih dijaloga. Tako je u prvi plan došla muzika i sve vreme ona u suštini dominira.

 Petrogradska premijera opere „Ne samo ljubav“ slavnog kompozitora Rodiona Ščedrina bio je događaj za pamćenje. Sam kompozitor je izvođenje opisao kao najbolje izvođenje svoje opere.

„Ne samo ljubav“ je vedra, blistava predstava koja je bliska mjuziklu po svom žanru. Kako to reditelj Jurij Aleksandrov vidi, glavni fokus je na ljubavi, naravno. „Tema ljubavi“, kako kaže reditelj, „je večita i uvek relevantna, bez obzira u kakvom dekoru se događa.“

Predstava privlači publiku svojim slobodnim vokalima, „otvorenošću“ glume i brojnim igračkim tačkama. Puna je lake lirike i ironije, „sočan“ humor je tipičan za ovaj žanr i visoku dramu.

Rodion Ščedrin, koji je prisustvovao premijeri u Kamernoj Operi Sankt Peterburga, podsetio se propale predstave 1961. godine: “Da li znate zašto je izvođenje tad bio neuspešno? Zato što su se tad bojali seksa. A ovde i danas ga se ne boje. I to funkcioniše. Lično, ja na sceni vidim veliku ljubavi za tim vremenima i za te ljude.”