Klaudio Monteverdi

ORFEJ

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Pre tačno  410 godina, u palati mantovskog vojvode Gonzage, izvedena je prva opera velikog italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija, ‘’Orfej’’. Poslednji veliki majstor renesansnog madrigala i prvi operski dramatičar barokne epohe, uspeo je da svojim ‘‘Orfejem’’ postigne savršenu sintezu teksta, muzike i scenske drame i da je ustoliči u istoriji muzike kao prvi pravi primer operskog žanra. Ova uzbudljiva muzička drama opisuje sudbinu mitskog pevača Orfeja, koji svojom pesmom i svirkom uspeva da dirne sva zemaljska, pa i božanska bića. Orfej ima velike moći ali i ljudske slabosti i osećanja. On voli, on strada i gubi, prolazi kroz radosti i očajanja. “Orfej” je u isto vreme i priča o duhovnom putovanju čoveka koji kroz svoju patnju i pokajanje pronalazi istinski smisao i sreću u životu, a samim tim i spoznaju svoga mesta u Univerzumu.

Prvi put u Beogradu i Srbiji, ovo izuzetno delo će predstaviti tim Nove beogradske opere na velikoj sceni i u koprodukciji sa Operom i teatrom “Madlenianum”, u subotu, 18. novembra, 2017. u 19.30 časova. Vokalni solisti iz zemlje i inostranstva, uz instrumentalni ansambl na instrumentima iz Monteverdijevog doba i u režiji nemačkog reditelja Danijela Pflugera, prikazaće svoje umeće nakon višemesečnog rada sa dvoje naših priznatih specijalista za ranu muziku, kontraaltistkinje Marijane Mijanović i dirigenta Predraga Goste.

Potrebu za baroknim repertoarom na muzičkoj sceni već treću godinu zaredom Nova beogradska opera je ispunila u saradnji sa Operom i teatrom Madlenianum. Postavljanje opere “Orfej” predstavlja posebno osveženje i ekskluzivitet za pozorišno muzičku scenu regiona.

Nova beogradska opera je osnovana 2014. godine sa idejom da ispuni repertoarsku prazninu zemlje i regiona, kao i da stvori mogućnosti za angažovanje novih talentovanih umetnika, a svoj rad zasnuje na strogim principima rada koji su prisutni u Evropi i najpoznatijim operskim kućama u svetu. U saradnji sa Madlenianumom, NBO je do sada predstavio dva projekta - operu “Krunisanje Popeje” Klaudija Monteverdija, kao i operu “Orlando” Georga Fridriha Hendla.

PREDRAG GOSTA (SAD/Srbija) rođen je u Beogradu, a osnovne i postdiplomske studije solo pevanja i čembala je završio na čuvenom Triniti koledžu za muziku u Londonu. Završio je masters iz solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja na Državnom univerzitetu Džordžije u SAD, a usavršavao se u Rusiji i Evropi. Čembalo, orgulje i istorijsku interpretaciju usavršavao je kroz rad sa umetnicima kao što su Kolin Tilni, Džejms Džonston, Artur Has, Kenet Vajs, Endrju Lorens King, Entoni Ruli, Majkl Filds, Evelin Tab, Ema Kirkbi, Filip Torbi, Vivika Ženo, Lorand Kilbertus i drugi. Osnivač je i umetnički direktor ansambla New Trinity Baroque, Festivala rane muzike, Beogradske barokne akademije i Nove beogradske opere. Takođe je i dirigent Novog simfonijskog orkestra Makris. Gostovao je sa ansamblima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Ruski nacionalni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu, itd. Nastupao je na festivalima u Bostonu, Amherstu, Konektikatu i Piccolo Spoleto festivalu (SAD), na Festivalu u Dartingtonu (Engleska), Vammalla Festivalu u Finskoj, Korčulanskom baroknom festivalu, Varaždinskim baroknim večerima, itd. Objavio je desetak kompakt diskva sa repertoarom muzike od 16. do 21. veka.

MARIJANA MIJANOVIĆ, vokalni pedagog, studirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a solo pevanje na Sweelinck Konzervatorijumu u Amsterdamu. Bila je pobednica nekoliko međunarodnih takmičenja. Proboj na međunarodnu scenu ostvarila je 2009. godine nastupajući na Festivalu Eks an Provans kao Penelopa u Monteverdijevoj operi Povratak Odiseja u domovinu sa ansamblom Les Arts Florissants pod vođstvom Vilijama Kristija. Takođe je sa istim dirigentom i ansamblom Ciriške opere snimila DVD Hendlove opere Orlando gde je tumačila glavnu ulogu. Nastupala je u vodećim svetskim operskim kućama i koncertnim dvoranama, kao i na prestižnim festivalima. Sarađivala je sa dirigentima kao što su Rikardo Čaili, Hartmut Henhen, Emanuel Haim, Nikolas Harnokur, Filip Herevehe, Rene Jakobs, Pol Mekriš, Mark Minkovski, Kristof Ruse i Žan-Kristof Spinozi. Snimila je mnoga operska ostvarenja Hendla, Vivaldija  i  drugih kompozitora, pod vođstvom Vilijama Kristija, Marka Minkovskog, Alana Kurtisa, Fabija Bjondija i Otavija Dantonea. Njen solo CD Affetti barocchi sa arijama Hendla objavio je Sony 2007. godine. Pored njenog rada pri Novoj beogradskoj operi, Marijana Mijanović je i umetnički ko-direktor Barokne akademije u Beogradu. Živi u Švajcarskoj.

ULOGE:

Orfeo: Nikola Diskić (Nemačka/Srbija)

Euridica & Musica: Antonia Dunjko (Holandija/Hrvatska)

Proserpina & Ninfa: Radoslava Vorgić (Nemačka/Srbija)

Messaggera & Speranza: Dragana Popović

Plutone & Caronte: Marko Špehar (Nemačka/Hrvatska)

Pastore I, Spirito Infernale I, Eco & Apollo: Marko Živković

Pastore II & Spirito Infernale II: Ljubomir Popović

Pastore III & Spirito Infernale III: Milan Stančić

Pastore IV: Jana Cvetković

Spirito Infernale IV: Đorđe Petrović

Ninfe, Pastori & Spiriti infernali: Marijana Radosavljević, Marijana Davinić, Aleksandar Krunić, Mirko Milanović

 

BAROKNI ORKESTAR NOVE BEOGRADSKE OPERE na istorijskim instrumentima

Barokna violina: Dušica Blaženović & Ivana Zavišić · Barokna viola: Ana Torbica & Katarina Đorđević

Viola da gamba: André Laurent O’Neil (SAD) & Srđan Stanić · Violone: Vojislav Despotović

Chitarrone: Darko Karajić & Sofija Mihailović · Renesansna harfa: Milena Stanišić

Čembalo, orgulje i regal: Predrag Gosta & Milan Popović · Blok flauta: Karolina Bäter

Barokna truba: Vuk Dajić & Aleksandar Arsić · Cornetto: Jeremy West (Velika Britanija) &

Katharina Haun (Austrija) · Renesansni trombon: Nikola Petrović & Petar Torbica

Udaraljke: Aleksandar Andrejević


Kritike >>>