MIROSLAV BENKA

OSLIKANO INJEM

OdštampajOdštampaj

Premijera 15. mart 2008.

Scenario, režija, izbor muzike i režija zvuka: Miroslav  Benka
Kostimograf: Jelena Zlatković
Dizajn svetla: Miroslav Benka i  Srđan Jovanović

Miroslav Benka, Zdenko Kožik, Miroslav Kožik, Zlatko Gašpar, Vladimir Lakatoš, Ana Šago, Marija Ruman, Marina Vujović - Prodanović, Ivan Kožik

KADA SU REČI SUVIŠNE

Godina 2008. nije obična godina, ne samo po tome što u kalendaru ima 29. februar, nego i zbog toga što je proglašena Godinom interkulturalnog dijaloga u Evropi. Opera i teatar Madlenianum  predstavom Oslikano injem ide u susret ovoj godini, kao što je to činio i obeležavajući četiristotu godišnjicu opere i jubileje Nikole Tesle, Mocarta i Fride Kalo. A kako bolje obeležiti godinu interkulturalnog dijaloga, nego napraviti zajednički projekat sa slovačkim neverbalnim teatrom „Hleba i igara“ koji je već poznat BITEF-ovskoj publici kao jedna od najosobenijih i umetnički najsnažnijih umetničkih grupa u našoj zemlji?

Od ovih umetnika, predvođenih Miroslavom Benkom, sada na scenu Madlenianuma stiže snažna saga o slikaru i njegovim oniričkim fantomima, o prikazima koji su iskočili sa platana, da bi se pred publikom predstavili kao teatar koji ne bira reči za svoju komunikaciju, već pokret i univerzalnu emociju kojoj nisu potrebni prevodioci. Ima li boljeg načina da se obeleži godina interkulturalnog dijaloga, nego da se to učini predstavom kojoj nije potreban ni titl, ni tumač?