Dankan Mekmilan

PLUĆA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Koprodukcija sa agencijom Marador

Drama iz savremenog života - PLUĆA engleskog pisca Dankana Mekmilana, u prevodu i režiji Ivana Vukovića.
Glavne uloge mladog bračnog para tumače Suzana Lukić i Goran Jevtić. Na projektu učestvuju i scenografkinja Ema Stojković, kostimografkinja Ivana Mladenović i kompozitor Miroslav Radulović

Premijera: 11. maj 2022. na Maloj sceni Madlenianuma

Direktorka drame Ana Radivojević Zdravković je van svih planova za dramski repertoar u sezoni 2021/2022 ovaj komad uzela u razmatranje i odlučila se da ga u tako kratkom roku pripremimo za izvođenje. Po njenom mišljenju ovaj komad je pravo pozorište, priča koja je autobiografska, projekat koji je morao da se desi sa ovom malom i odabranom ekipom, baš u ovom trenutku, kada je cela planeta u problemu, i kada mladi ljudi sa ekološkom svešću stavljaju svoj i život svog deteta na ispit.

Dankan Mekmilan je engleski dramski pisac i reditelj. Njegove najpoznatije drame su Pluća, Ljudi, mesta i stvari, Svaka divna stvar, kao i dramatizacija knjige Džordža Orvela 1984. Njegove drame se uglavnom bave savremenim socio-političkim temama. Pluća se bave roditeljstvom i ekološkom osvešćenošću Ljudi, mesta i stvari tretiraju bolesti zavisnosti i proces ozdravljenja, Svaka divna stvar preispituje temu samoubistva. Pluća su imala svoju praizvedbu u Studio Theatre u Vašingtonu 2011. godine i od tada je bilo 40 produkcija na mnogim scenama sveta. Neke od poznatijih produkcija su svakako berlinska - Šaubine, režija Kejti Mičel, kao i produkcija sa Vest Enda u pozorištu Old Vik, u kojoj su igrali Met Smit i Kler Foj. U našem regionu, Pluća su imala premijeru u Exit teatru u Zagrebu kao i u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani.

Ivan Vuković, reditelj rođen je 20.01.1983. godine u Beogradu. Diplomirao je Pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umestnosti u Beogradu, na klasi profesora Nikole Jevtića i profesorke Alise Stojanović. Zaposlen je kao vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, na predmetima Gluma i Operski studio. Njegove predstave su: Tina Fej, Loše devojke, Pozorište Dadov Beograd (2008), Malgoržata Mročkovska, Justina, sestra moja, Narodno pozorište „Toša Jovanović” Zrenjanin (2010), Džon Ozborn, Osvrni se u gnevu, Narodno pozorište „Bora Stanković” Vranje (2010), Teri Džonson, Histerija, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd (2011), Radoslav Pavlović, Devojke, Narodno pozorište u Nišu (2011), Stiven Grinblat, Šekspir - izgubljeno/nadjeno Dom Omladine Beograd u koprodukciji sa Harvardskim univerzitetom (2012), Kristofer Durang, Ludi od terapije, Scena „Stamenković“ Beograd (2013), Ivo Brešan, Veliki manevri u tijesnim ulicama, Narodno pozorište u Nišu (2014), Radoslav Pavlović, Mala, Narodno pozorište u Nišu (2014), Jelena Mijović, 12 gnevnih žena, Narodno pozorište u Nišu (2015), Ivan Velisavljević, Svrati, reče čovek ,Narodno pozorište u Užicu (2016), Edmon Rostan, Sirano, Narodno pozorište u Beogradu (2017), Vilijem Šekspir, Kralj Lir, Narodno pozorište u Užicu (2018), Ežen Jonesko, Kakav kupleraj, Šabačko pozorište (2019), Isidora Sekulić, Hronika palanačkog groblja, Kruševačko pozorište (2021), Bora Ćosić, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Kruševačko pozorište (2021), Staša Bajac, Ova će biti ista, Atelje 212 (2021). Operske predstave: Johan Štraus Mlađi, Slepi miš, Narodno pozorište u Nišu (2013), Đoakino Rosini, Seviljski berberin, Narodno pozorište u Nišu (2015).

Fotografije sa press konferencije >>>

Fotografije sa premijere >>>